Lukrative ID-er selges dyrt

Datatilsynet har tidligere gått hardt ut og advarer nordmenn mot ID-tyveri. Ifølge deres analyser vil alle nordmenn oppleve ID-tyveri en gang i løpet av sitt liv.

De har fått inn mange eksempler på at norske ID-er misbrukes. Det har både blitt opprettet bankkontoer og foretatt bilkjøp i uvitende nordmenns navn. Om du sitter på mye midler er du spesielt attraktiv for de kriminelle.

Lukrative bankkontoer
Mcafee har nemlig foretatt en undersøkelse av prisnivået for falske identiteter blant kriminelle. På egne nettsider tilbys det adgang til både kredittkort, bankkontoer og banksystemer. Undersøkelsen deres viser at kontoer men høy verdi ligger høyt i pris. Blant annet har de funnet en fransk bankkonto med 242.000 kroner innestående. For å få tilgang til denne må du betale 17.300 norske kroner.

En annen spansk konto med 61.900 kroner er derimot langt billigere. Denne selges for 4000 kroner.


Også i den kriminelle verden er det forskjell på pris og kvalitet.

- Når vi ser denne informasjonen er de lett å se at som alle andre steder må du betale for kvalitet. Prisen er avhengig av innskudd, bankfilial og land. Ekstra informasjon som pin-koder og passord gis også der det er nødvendig, skriver Mcafee i sin melding.

Med den høye prisen følger det også en viss garanti, selv kriminelle vet å ikke snyte sine kunder. Om det skulle vise seg at kontoen som kjøpes ikke kan trenges inn i så vil kjøperen tilbys en ny konto de kan leke seg med.

Selger bedrageritilgang
Kontoer er langt fra det eneste som kriminelle selger. På samme nettside som tilbyr adgang til bankkontoer reklameres det også for skimmingutstyr, for å kunne kopiere kredittkort og administratoradgang til banker og nettbutikker.

Med slik tilgang er det enkelt å komme seg inn og hente ut opplysninger om kundene.

Norge er en bufeet
Mcafees eksempler viser i denne omgang tilfeller hvor amerikanske, spanske, franske og britiske forbrukere blir rammet. Nordmenn har så langt maktet å unngå ID-tyverier i stor skala, men Datatilsynet advarer mot dette som en alvorlig fremtidig trussel i årets personvernsrapport.

- Norge er som en stående bufeet for ID-tyverier. Vi ønsker ikke å skremme, men folk bør passe litt på, sier avdelingsdirektør i tilsynet, Leif T. Aanensen, ifølge rapporten.


Leif T. Aanensen fra Datatilsynet kategoriserer Norge som en stående bufeet for ID-tyverier.

Han mener for enkel omgang med personopplysninger hos offentlige etater og private selskaper utgjør en stor fare. I USA utsettes 10 millioner amerikanere hvert år for ID-tyveri. At dette er en trend som har gode muligheter for å spre seg til Norge er ikke Aanensen i tvil om.

Vanskelig ryddejobb
Om du blir frastjålet din identitet er det ikke bare økonomisk tap i form av en tom bankkonto som truer. Jobben med å rydde opp i rotet kan koste vel så mye påpeker Datatilsynet i sin rapport.

- Om du blir frastjålet din identitet får du ofte en svær ryddejobb etterpå. Banker og kredittselskaper sier de dekker tapene, men det er ikke hele sannheten. De dekker tapet fra kontoen, men den tidkrevende ryddejobben må gjøres for egen regning, forklarer Annensen ifølge rapporten.

Om du selv frykter ID-tyveri kan du
her finne gode tips for å unngå nettopp dette.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen