Du kan slippe mange ergrelser ved å skru på varsling ved avslutning av Chrome.

TIPS: Google Chrome

Du kan slippe mange ergrelser ved å skru på varsling ved avslutning av Chrome. (Bilde: Kurt Lekanger, Tek.no)

Lukket du plutselig alle Chrome-vinduene ved en feil?

Hurtigtaster er fine – men noen ganger skumle. Slik unngår du å tabbe deg ut.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det å kunne ha mange faner og nettleservinduer oppe samtidig i Google Chrome er noe veldig mange, inkludert undertegnede, setter umåtelig stor pris på. 

Men jo flere faner du har oppe, desto mer irriterende blir det hvis du ved en feil skulle komme til å lukke nettleseren. Plutselig er alle fanene borte, og du har potensielt mistet hele «oppsettet» ditt. Chrome husker riktignok faner du har «festet» – men ikke mer.

Problemet er spesielt stort på Mac, hvor hurtigtastene for å lukke en fane og avslutte hele programmet er plassert rett ved siden av hverandre. For å lukke en fane i Chrome for Mac trykker du cmd-W, mens du avslutter hele nettleseren ved å trykke cmd-Q. Bommer du på tastene med noen millimeter, kan katastrofen være et faktum.

På Windows-PC-er trykker du ctrl-w for å lukke vinduer, mens du må trykke ctrl-shift-Q eller Alt-F4 for å avslutte Chrome helt. Det er med andre ord langt mindre risiko for å tabbe seg ut i Windows-versjonen.

Slik unngår du katastrofen

Chrome for macOS har en funksjon som effektivt hindrer deg i å avslutte nettleseren ved en feiltakelse. Dessverre mangler denne funksjonen helt i Windows. Vi tipper det kommer av at det er mye lettere å trykke feil på Mac, og at Google derfor har valgt å legge til denne muligheten kun i macOS-versjonen. Det finnes imidlertid et lite triks du kan bruke på Windows også, noe vi skal komme tilbake til.

Slik aktiverer du advarselen på Mac.
Slik aktiverer du advarselen på Mac.

Slik gjør du det:

Mac: 

  • Trykk Chrome-menyen øverst til venstre
  • Kryss av for «Advar ved avslutning (⌘Q)»

Trykker du cmd-Q når dette er aktivert, vil du kun få opp en advarsel. For å avslutte nettleseren må du holde inne cmd-Q litt.

Windows:

Dessverre mangler denne funksjonen helt i Windows-versjonen av Chrome. Tidligere fantes det et nettlesertillegg som ordnet biffen, men i nyere versjoner av Chrome virker ikke dette lenger. Nettstedet Cnet.com videreformidler imidlertid et tips som er nevnt i en diskusjonstråd på Googles hjelpesider for Chrome.

Det som skjer er at du får opp en nettside som er laget med kun ett formål for øye: å gi deg en advarsel om du prøver å lukke nettleseren. Dette er samme type advarsel som du får om du prøver å avslutte nettleseren samtidig som du har usendte e-poster i Gmail. Du kan også skrive følgende i Notepad og lagre som en HTML-fil, som du så åpner i Chrome:

<script>window.onbeforeunload = function() { return "You are closing all tabs!"; }</script>

Løsningen er ikke veldig elegant, men det viktigste er at det fungerer. Så får vi krysse fingrene for at Google etter hvert legger inn denne ganske banale funksjonen som standardvalg også i Windows-versjonen.

Fortsett der du slapp 

Hvis du likevel med jevne mellomrom faktisk vil avslutte nettleseren – men ønsker å fortsette med de samme vinduene og fanene oppe neste gang, er det enkelt å få til dette.

  • Gå til Innstillinger
  • Under valget «Ved oppstart» krysser du av for Fortsett der du slapp

Voilà – du kan nå trygt avslutte nettleseren og fortsette der du slapp en annen gang.

Vi spurte leserne:
Her er Tek.no-lesernes beste Windows 10-tips »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen