LTE-krigen er i gang

Slik ser verdens første LTE-telefon, Samsung Craft, ut. Det er ikke en smarttelefon, men en såkalt
Slik ser verdens første LTE-telefon, Samsung Craft, ut. Det er ikke en smarttelefon, men en såkalt "feature phone" med CDMA- og LTE-støtte.
HTC Incredible HD med 4G-symbol oppe i midten.
HTC Incredible HD med 4G-symbol oppe i midten.
Samsungs SCH-I520, som foreløpig kjører Android 2.2, kjent som Froyo.
Samsungs SCH-I520, som foreløpig kjører Android 2.2, kjent som Froyo.

Den amerikanske operatøren Verizon satser for tiden hardt på LTE som sin løsning for hurtig mobilt bredbånd. Andre amerikanske operatører har valgt teknologien Wimax, og omtalene av HTCs Evo 4G som kom tidligere i år har vært svært gode.

Samsung Craft var først

Nå er, etter alt å dømme, Motorola, Samsung og HTC i et kappløp om å være først ute med telefoner til Verizons satsing. Det fins riktignok allerede en LTE-telefon i salg, Samsung Craft. Craft er en betydelig enklere sak enn det som nå er på vei, og den fins foreløpig heller ikke i noen GSM-versjon.

Det skal sies at Verizon ikke er en GSM-operatør, foreløpig. Det er imidlertid topptelefonene vi kanskje kan regne med å se europeiske varianter av. HTC Desire HD er eksempelvis relativt lik Evo 4G, om man ser bort fra Wimax-støtten.

Kjært barn...

Motorolas bidrag i konkurransen kjenner vi kun ved at Motorola har hevdet at de vil være først ute med en LTE-enhet til Verizons nettverk. Strengt tatt er denne også den minst interessante sett med norske øyne, ettersom Motorola ikke selger telefonene sine her til lands.

Mer interessant er det å titte på de to andre. Så langt har HTCs LTE-telefon dukket opp sammen med navn som Incredible HD, Mecha og Thunderbolt.

Kraftplugger?

Samsungs telefon skal, ut fra bildet som har lekket, hete I520. Foreløpig er forholdsvis lite kjent omkring disse to enhetene, bortsett fra at de vil kjøre Android. Ut fra bildene ser det også ut til at de vil være relativt påkostede modeller.

Dermed kan man bare håpe at europeiske avleggere vil ta turen hitover om ikke altfor lenge. Verizon bygger LTE-nett i 700 MHz-båndet, et bånd de norske operatørene såvidt vi vet ikke har planer om å bygge i. Det er 800 MHz-området som er aktuelt for langtrekkende LTE-dekning når den såkalte digitale dividenden skal ut på anbud.

Foreløpig kun Netcom i Norge

Per i dag er det kun Netcom som har åpnet LTE-nett i Norge, under navnet 4G, et navn de lærde strides om hvorvidt passer på LTE-standarden. Så langt er det kun frekvensbåndet 2,6 GHz som er i bruk til dette formålet, og dekningen er foreløpig svært begrenset.

Dermed er mye fortsatt usikkert, men disse telefonene likner iallfall betydelig mer på noe som kan ta turen over dammen enn Samsung Craft, som har vært i salg siden september.

(Kilder: androidcentral.com, gizmodo.com, wsj.com, gizmodo.com)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen