TEST: LowePro Messenger 180 AW

Test LowePro Messenger 180 AW

En gammel traver fornyer seg

LowePro er ikke lenger det trauste valget.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Fra tid til annen tester vi fotobagger, og som oftest er det svært populært blant leserne. Jakten på den perfekte fotobag er som alle vet håpløs, men de fleste med en aktiv fotohobby prøver stadig likevel.

Bagen vi ser på i dag er fra LowePro, og vi takker FocusNordic for velvillig utlån av testobjekt. Det dreier seg om en LowePro Messenger 180 AW.

Utvendig

Vurdering:

Bagen er konstruert i et grovt og litt stivt lerretsaktig stoff, som virker temmelig solid og slitesterkt. Andre kjente bager er konstruert i lignende stoff, for eksempel ThinkTank Retrospective-serien.

Stroppene er laget i et ligndende stoff, også det temmelig grovt i vevingen, men de er likevel ikke så stive at det er ubehagelig. Slike stropper blir også gjerne mykere ved bruk, men disse er i tillegg ganske myke i utgangspunktet.

Stroppender og glidelåsgrep er dekket av et skinnaktig stoff som vi ikke helt klarer å bestemme oss for om er ekte skinn eller skai. Uansett liker vi oppmerksomheten LowePro har viet detaljene her, og det meste ser gjennomtenkt og vel utført ut. Alle fester og justeringsbeslag på stroppene er av anodisert metall. dermed vil de ved ekstreme belastninger bøyes før det brekker, på en annen måte enn plast vil. Positivt også dette valget, synes vi.

Skulderstroppen har en stor og godt polstret skulderbeskytter som hjelper til å fordele belastningen på en svært god måte. Den er forholdvis stiv, men er passelig kurvet og har et stort anti-skli-felt på innsiden. En av de beste løsningene vi har sett på lenge! Takket være kurvingen sklir den ikke noe særlig rundt på stroppen, og holder seg på plass på ca midten, hvor den skal være. Eneste små ulemper vi finner med akkurat denne er at den er tidvis ubehagelig dersom man sitter på bussen med bagen i fanget uten å ta stroppen av skulderen. Joda, temmelig spesiell situasjon. På grunn av den store og stive polstringen på stroppen er det også vanskelig å pakke vekk skulderstroppen på en enkel og diskret måte, men det er heller ikke akkurat noe mainstream-behov skulle vi tro.

På fremsiden av polstringen er det forresten en liten stropp med trykknapp på. Hva denne skal brukes til vet vi ikke, men det synes rimelig å anta at det er for å hekte på en annen beholder av et eller annet slag. Mobillomme, for eksempel, eller en mappe for minnekort og batterier.

Toppen av bagen har et håndtak fra side til side. Dette er en del tynnere og enklere enn skulderstroppen, men er festet på samme sted i begge ender. Det fungerer fint til når man skal bære bagen i neven, og kan strammes etter behov. Strammingen er litt småfiklete, men fungerer ellers ganske godt.

Under frontlommen finner man en borrelåslukket åpning som skjuler regntrekket. Det henger fast i en stropp, og holder til vanlig til i det som dannet ytre vegg av frontlommen. Det er bra at regntrekk følger med, og at det er bortgjemt på denne måten når det ikke er i bruk, men vi skulle helst sett at det kunne demonteres uten saks. En liten bit borrelås på tampen av festestroppen hadde gjort nytten.

På hver side er det sidelommer. Ikke særlig store, men de holder til en flaske brus eller lignende, og de er utstyrt med strikk i toppen og laget slik at de har litt utvidelsesmulighet. Like over åpningen sitter et bredt bånd av samme type som skulderstroppen, som ting kan festes i, for eksempel objektivtasker eller lignende.

På baksiden av Messenger 180 AW finner vi en stor og tynn lomme som kan passe for små bærbare PCer, nettbrett, notatblokk, og lignende. Praktisk ikke bare på grunn av størrelse og utforming, men også fordi slikt ting er bedre beskyttet når de er mellom bagen og kroppen.

Nederst i denne lommen er det en glidelås nummer 2 (for øvrig den eneste som ikke har "skinn" på grepet), og åpner man denne faller ting ut. Til gjengjeld vil man da kunne tre hele bagen nedpå håndtaket på trillekofferten, i stedet for å være nødt til å tvinne skulderstropp og annet rundt bare for å få bagen til å henge sånn noen lunde. En fin løsning fra LowePro her, men ikke uten potensielle problemer dersom man ikke tenker på å tømme lommen først.

neste side ser vi på innsiden.

Innvendig

Vurdering:

Lokket på hovedrommet i denne bagen er et kapittel for seg. Det er ganske langt, og dersom bagen ikke er stappet full vil det stikke godt nedenfor bagen på fremsiden, når det er lukket. Det høres kanskje ut som en feil, men det er gjort med hensikt, og er faktisk ganske smart. Skal man stappe en jakke eller noe annet stort ned i bagen når den allerede er full, vil lokket kunne holde det på plass på toppen av fotoutstyret.

I tillegg er lokket hengslet, slik at du kan brette den ytterste delen av det inn under resten, og feste det med borrelås. Da blir lokket ikke bare mindre og mer praktisk, men også stille. I det som da blir ytterst i flappen sitter det nemlig en kraftig magnet, og det samme gjør det i ytterveggen av frontlommen. Faktisk er det tre stykker der, slik at du har litt valgfrihet for hvordan lokket skal lukkes. Løsningen er definitivt fiffig, men ikke uten svakheter. For det første er en slik lukkemekanisme så stillegående i praktisk bruk at det essensielt er fritt fram for lommetyver. For det andre sitter ikke lokket like fast som det ville gjort med borrelås.

Disse magnetene er for øvrig ganske kraftige saker, og kan i teorien påvirke ømfintlige ting som ligger i frontlommen. Uten å tenke oss om la vi fra første dag kredittkort og slikt i denne lommen, like ved magnetene. Hittil har vi ikke merket noen effekt, men det trenger ikke bety at det ikke kan være noen effekt.

En annen fin detalj med lokket er de små ekstra stoffbitene som er festet på hver side akkurat der det er festet til resten av bagen. Her dannes det på andre bager ofte små åpninger som regn og støv kan slippe inn, men disse små klaffene ser så vidt vi kan se ut til å hindre dette til en viss grad.

Frontlommen inneholder noen mindre lommer til småting, i et tynnere og glattere stoff enn resten av bagen. De fungerer greit, men kan ikke lukkes på noe vis, og med litt aktivitet kan dermed småting finne på å flytte seg rundt om i frontlommen.

Selve frontlommen har en glidelås som går litt ned på begge sider, slik at tilgangen blir enklere. Glidelåsen har to hoder, og kan dermed åpnes i begge retninger. Bagens ytterstoff danner en ganske stor kant rundt hele ytterlommen, og denne ser vi ikke helt poenget med. Ville det ikke vært bedre med en mindre kant og en større lomme?

I hovedrommet finner vi også slike smålommer: En på hver side, og en med glidelås i bagens "rygg". Sistnevnte er fin til pass of billetter og slikt, og er den tryggeste av lommene i bagen, slik vi vurderer det.

Hovedrommet er godt bstrukturert, men en smule trangt. Skilleveggene som følger med er av den litt tynne og mye sorten, i stedet for de tykke og stive som lenge har vært mer vanlig. Det gjør ingen ting, i dette tilfellet. Skilleveggene har klaffer i hver ende, slik at optikken får noe mykt å stå på nederst, og mer av vekten fordeles ut mot bagens sidevegger øverst. Dette trekker imidlertid veggene litt inn mot midten, og kan gjøre at bagen oppleves som trangere enn den egentlig er.

Sideveggene er uansett godt festet og fungerer stort sett greit. At de er mye er en bonus for når bagen ikke er full - da er den langt mer fleksibel enn tilsvarende bag med stive skillevegger ville vært.

Det er ikke mange seriøse problemer eller mangler å finne på LowePro Messenger 180 AW, men vi savner noen småting. For eksempel ville det vært bra med borrelåslukking, evt glidelås, på enkelte av smålommene, slik at minnekort eller batterier ligger litt sikrere i bagen.

Vi skulle også gjerne sett at LowePro hadde utnyttet enkelte muligheter litt bedre. For eksempel er det ingen lommer i lokket, overhodet. Her kunne det vært fint å ha noen smålommer til minnekort, kredittkort eller notatblokk, bare for å nevne noe.

Noe plass til å sette en liten netbook, ultrabook eller nettbrett er det bheller ikke i Messenger 180 AW, og det skulle vi gjerne hatt. Det blir mer og mer behov for å ha med seg noe slikt blant fotografer, i tillegg til selve fotoutstyret, og det skulle vi gjerne sett LowePro ta høyde for i denne bagen.

Konklusjon:

Undertegnede har tidligere uttalt at ThinkTank Retrospective 10 er den beste fotobagen på markedet, og nettopp denne bagen ser det ut til at LowePro har latt seg inspirere av. LowePro Messenger 180 AW har mye til felles med den, og det er ikke en negativ ting. Messenger 180 AW er uten tvil en god og solid bag som kan finne på å gi klassikeren fra ThinkTank hard konkurranse, spesielt med merkevaren LowePro som drahjelp.

LowePro Messenger 180 AW er solid og velkonstruert, og designet med omtanke. Noen mangler er det, men ingen regelrette feil eller store problemer. Som allround-fotobag er det ikke mange på markedet som kan hamle opp med denne, og Akams anbefaling utleveres helhjertet og uten reservasjoner.

Oppsummering:

 
  Solid og slitesterk
  Mangler rom for nettbrett etc
 
  God og stiv skulderstropp og -beskytter
  Skulderbeskytteren kan være i veien
 
  Gode skillevegger
  Smålommer mangler lukkemekanisme
 
  Innebygget regntrekk
  Relativt høy pris
 
  Praktisk løsning for feste på trillekoffert
  Mangler lomme i lokket
 
  Praktisk løsning for stille åpning av lokket
  Ytterrommet kunne vært større

Les også: Test: Tamrac Velocity 9x Pro Sling Pack

Les også: Test: Think Tank Speed Racer

Les også: Test: Crumpler Company Gigolo 9000

Lowepro Pro Messenger 180 AW

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen