Lovlig å kjøpe, straffbart å bruke

Til tross for at Norge har spredt befolkning og utfordrende topografi, så ligger mobildekningen her i landet helt i verdenstoppen.

Ifølge Telenor dekker deres GSM-nett 99,9 prosent av befolkningen, mens NetCom snakker om rundt 98 prosent.

Men disse tallene hjelper fint lite for dem som ikke har dekning, eller de som sliter med manglende mobildekning i for eksempel alle rom. Og for enkelte kan det være fristende å ta saken i egne hender.

Finnes løsninger
Tirsdag sendte det norske selskapet Holund Elektronikk ut en «gladmelding» til alle som sliter med dårlig mobilsignal.

«Vi har gleden av å introdusere våre nye GSM Repeatere», skriver selskapet og oppfordrer til rask bestilling om en ønsker produktet før jul.

«Dette er en kjempemulighet for deg med dårlige (men tilstedeværende svake) nesten ubrukelige GSM signaler. Vi leverer enheter for hytte, hjem eller i en moderne bedrift der vegger stopper mobildekningen», skriver selskapet.

En repeater er enkelt fortalt en boks som tar et svakt mobilsignal og sender det videre kraftig forsterket.

- Det største problemet i mobilnettet
Dette får Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen til å se rødt.

- Jeg blir så oppgitt når jeg ser slikt, sier Amundsen til Nettavisen.

- Gjennom EØS-avtalen er det lov til å selge slikt utstyr i Norge, men som Holund korrekt oppgir så trenger man tillatelse fra teleoperatøren til å sette opp en slik sender. Både vi i Telenor og NetCom er krystallklare på at ingen får tillatelse til det, sier han.

- Lurer sine kunder
Ifølge Amundsen holder selgere av denne typen utstyr kundene sine for narr.

- De sier at du som kunde trenger aksept, men når de går ut med en mail til alt som er av elektronikkforhandlere på denne måten, så tror folk at dette er greit, sier dekningsdirektøren.

- Jeg vil påstå at denne typen repeatere er den største kilden til feil og klager i mobilnettet vårt i dag.

Han får full støtte fra Netcoms dekningssjef Tommy S. Johansen.

- Dette er en irritasjon vi deler sterkt. Dette er et kjempeproblem. Bare de siste ukene har vi i fellesskap funnet 7-8 ulovlig oppsatte repeatere. Disse jammer ned basestasjonene. Er utstyret av dårlig kvalitet, eller satt opp feil, så kan det ødelegge dekningen i et stort geografisk område, sier Johansen til Nettavisen.

For en drøy uke siden var det stort oppstyr i Molde-traktene.

- Nylig ble vi hengt ut i Romsdals Budstikke for elendig kvalitet og dårlig kundeservice på grunn av store mobilproblemer på Vestnes utenfor Molde. Feltsøkere fra NetCom oppdaget til slutt to ulovlige repeatere i området som skapte alle problemene som folk opplevde, sier dekningsdirektøren.

Skaper problemer for alle andre enn brukeren
Ifølge Amundsen fungerer denne typen utstyrt stort sett veldig greit for den som monterer utstyret.

- De som setter det opp er stort sett fornøyde. Problemet er at disse boksene skaper veldig mye støy tilbake til basestasjonen, som rett og slett blokkerer for alle andre, sier han.

Ifølge Amundsen er det spesielt tre saker som har skilt seg ut når det gjelder bruk av slike repeatere.

- På Geilo for en stund tilbake skjøt antall feil rett til himmels helt plutselig. Vi sporet problemet tilbake til én basestasjon, men fant ikke noe galt der. Til slutt byttet vi ut utstyr for flere hundre tusen kroner, men det hjalp heller ikke. Etter en stund klarte vi å spore opp én slik ulovlig repeater som skapte problemer for et stort område der oppe, sier han.

- I et annet tilfelle var det tre byer som meldte om høyst sporadiske store problemer, men vi klarte ikke å finne noe mønster i når problemene dukket opp. Etter store mengder feilsøking fant vi ut at det var et ferjeselskap, som hadde installert denne typen utstyr på flere ferger for å kunne gi dekning til kantinen som lå under vannflaten. Dette fungerte fint for dem, men hver gang de la seg til kai i en by, så blokkerte de mobiltrafikken i store deler av sentrum, forteller han.

Det siste store eksemplet var det utrolig nok Forsvaret som sto for.

- De hadde uten tillatelse installert en slik enhet om bord på et skip som gikk mye mellom Stavanger og Bergen, og skapte store problemer for mobiltrafikken langs hele kysten.

Politimester brukte også slikt utstyr
Amundsen forteller også at de har hatt problemer med Redningsselskapet, en politimester som hadde montert dette ulovlig - og ikke minst store problemer i Oslo sentrum.

- Vi begynte å få mange tilbakemeldinger om problemer i nærheten av Bislett. Etter omfattende feilsøking, fant vi ut at problemene lå i et spesielt frekvensspekter, og vi la dermed om mobilsignalene for blant annet Bislett, Majorstua, Frogner og noen andre områder for å komme oss rundt problemet. Dette er en enorm jobb, og da vi var ferdig var alle problemer borte. Vi har aldri klart å spore opp kilden, sier Amundsen, som sier selskapet bruker millioner i året på feilsøking basert på denne typen utstyr.

Store kvalitetsforskjeller
Ifølge Amundsen er det enkelte repeatere som er satt opp på en skikkelig måte som ikke skaper problemer, men også disse er svært utfordrende.

- For det første så er ikke disse fjernstyrbare, og når vi legger om frekvenser, så blir de plutselig stående og skape problemer, sier Amundsen

Både NetCom og Telenor jobber i disse dager for at frekvenser som i dag brukes til GSM-nettet også kan brukes til 3G, og dermed gi bedre 3G-dekning innendørs. Denne typen omlegging kan bli vanskelig med repeatere.

- Vi er en av de første i verden som har startet utrullingen av dette, og med denne typen utstyr som er beregnet for GSM så risikerer man at mobildekningen for et helt område kan bli blokkert, sier Johansen i Netcom.

Telenor påpeker et annet problem med «fungerende» ulovlige repeatere.

- Når de som bruker disse repeaterne tar dem med seg når de flytter, så skaper det problemer for andre som også har benyttet seg av dem. Plutselig klager folk på manglende dekning, uten at vi har noen oversikt over hvorfor dette har endret seg, sier Amundsen, og viser til flere eksempler der de har brukt store resurser til å feilsøke denne typen situasjoner.

Vil komme med andre løsninger
Dekningstoppene har likevel stor forståelse for at enkelte ser behovet for denne typen utstyr.

- Når vi snakker om 99,9 prosent befolkningsdekning, så er det snakk om utendørs. Mange steder det er dekning ute, vil du ikke få dekning inne. Og med stadig endring av materialvalg på nyere bygg, også i byer, kan det være utfordrende å få mobilsignaler inn over alt. Problemet vårt er at vi ikke kan bygge ut absolutt over alt, sier Amundsen.

Å sette opp en helt ny basestasjon kan koste fra noen hundre tusen til over en million.

- Vi vurderer derfor å komme med andre løsninger. Det kan være snakk om rimelige repeatere som noen få utvalgte installatører har mulighet til å sette opp. Vi ser også på en løsning som kalles «Femtocell», der en bruker trådløse nett og bredbåndlinjen hjemme hos folk til å skape mobildekning. Her er det derimot mange utfordringer, og ingenting er avklart, understreker han.

Johansen håper at Netcom vil ha Femtocell-piloter på gang i 2011.

 Vil jobbe for et salgsforbud
Amdusen og Johansen sier at mobilbransjen ønsker å jobbe for et salgsforbud av denne typen utstyr i Norge.

- Jeg forstår at de er forbannet, sier informasjonsdirektør Elisabeth Sørbøe Aarsæther i Post- og teletilsynet til Nettavisen.

- Det er EØS-avtalen med varehandelsdirektiver som er utgangspunktet, sier hun.

Tilsynet derimot har liten tro på at det vil komme et forbud mot å selge slike produkter i Norge.

- Det er et felles europeisk regelverk for dette som heter Radio- og teleterminaldirektivet. Om utstyret du lager oppfyller kravene i dette direktivet, kan det omsettes i hele Europa. Det er veldig vanskelig å få gjort noe nasjonalt på dette området, sier seksjonssjef Eivind Velure i Post- og teletilsynet til Nettavisen.

- Vi skjønner problemet til operatørene veldig godt - og det er med dette utstyret som med alt annet radioutstyr: Det er ulovlig å bruke uten tillatelse, og det er ikke slik at en tillatelse nødvendigvis følger med et kjøp, sier han.

Vurderer å forfølge det rettslig
Så langt har ikke teleoperatørene tatt steg overfor de som har satt opp repeatere.

- Vi gjør ikke dette for å være vanskelige, det handler om å bygge et godt og stabilt mobilnett. Ingenting ville vært bedre for meg om folk bygget dekning og betalte for det selv, men det fungerer ikke slik, påpeker dekningssjef Johansen.

- Så langt har vi ikke forfulgt de som har satt opp dette, men dette begynner å bli et stadig større problem. Det kan sammenlignes med å sende ulovlig ut på sambandet til Politiet, og det har både med kvalitet på en tjeneste som brukes til trygghetsalarmer, alarmer, nødtjenester og mye annet - og det handler om store økonomiske utfordringer for oss, sier Johansen.

De har derfor bedt om et møte med Post- og teletilsynet der blant annet forfølgelse av slike saker vil bli diskutert.

- Ikke ulovlig
Daglig leder Torsten Lunde i Holund forsvarer salget av utstyret.

- Vi har tidligere bedt om møte med Telenor for å få til et samarbeide om repeatere, men de har avvist dette. Produktet er typegodkjent i henhold til de siste europeiske normer for slikt utstyr. De er tillatt å selge og kjøpe, men det er brukers ansvar å ta kontakt med teleoperatør for å få tillatelse til å installere produktet. Alle kan gå på nettet og skaffe seg slikt utstyr som ikke er typegodkjent, sier Lunde til Nettavisen.

Bjørn Amundsen bekrefter at de ikke ser på Holund som det eneste problemet.

- Om ikke Holund hadde solgt det, kunne en fint gå på nettet og kjøpt utstyret. Utfordringen er at det skaper store problemer, avslutter dekningsdirektøren.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen