Test

Løver for lam

Regissør og hovedrolleinnehaver Robert Redfords nye film føyer seg elegant inn i rekken av kinofilmer som tar for seg amerikansk utenrikspolitikk. Her er det situasjonen i Afghanistan spesielt og Midtøsten generelt som står på plakaten.

Tre forskjellige historier

Meryl Streep viser at hun er en skuespillerinne av den gode, gamle sorten.
Meryl Streep viser at hun er en skuespillerinne av den gode, gamle sorten.

På universitetet sitter professor Stephen Malley, spilt av Robert Redford, og tar imot en av sine heller umotiverte studenter i politisk historie. Det vil si, studenten var motivert helt til han innså at han ikke kunne forandre verden ved å studere. Istedenfor å forsøke fokuserer han heller på festing, damer og hjerneløs TV-titting. Professor Malley prøver riste studenten sin ut av apatien ved å fortelle om to av hans tidligere elever som valgte å bli soldater i Afghanistan, ikke fordi de var dumme, men fordi det var den eneste måten å bevise sine argumenter på. Samtalen mellom de to på et rotete kontor danner den ene hjørnesteinen i den politiske fortellingen om løver blant lam.

Kontrasten blir stor når den glatte senatoren Jasper Irving, brakt til lerretet av Tom Cruise ("M:i:III"), sitter i sitt plettfrie kontor, i sin plettfrie dress og skal gjøre et plettfritt intervju med en journalist. Irving er nemlig hjernen bak en ny utenrikspolitisk strategi, et slags militært felttog som skal sikre seier i krigen mot terror i Afghanistan og Irak. Journalisten han har fått til å sitte i den plettfrie stolen foran det plettfrie arbeidsbordet er Janine Roth, spilt av Meryl Streep ("The Devil Wears Prada"), en moden pressedame som kan sine saker.

I Afghanistan sitter de tidligere studentene og nå spesialsoldatene Ernest Rodriguez og Arian Finch i et helikopter på vei mot fjellene som kontrolleres av taliban. De to, som forlot universitetet og professor Malleys trygge favn, er nå del av senator Irvings strategiske hjertebarn, og det blir opp til journalisten Janine Roth å fortelle deres historie. Slik danner tre forskjellige historier hjørnesteinene i en politisk kommentar.

Drivende

Glatt? Jovisst, men ikke så mye mer.
Glatt? Jovisst, men ikke så mye mer.

Skal du oppsummere Robert Redfords film med ett eneste ord, så måtte det være ordet «drivende». De forskjellige skjebnene klippes elegant og effektivt inn i hverandre. Dog viktigere enn selve den tekniske finessen er dialogen i filmen. Særlig intervjuet Streeps karakter har med senator Irving er stor retorikk pakket inn i et helaftens drama. Uheldigvis for Tom Cruise blir det også fort tydelig at han har pent lite å stille opp med sammenlignet med motspiller sin. For en gangs medvirker Tom Cruise i en film han ikke kan løpe i, og derfor må han støtte seg på overbevisende dialog og god mimikk, noe han mildt sagt sliter med. Det eneste som virkelig sitter er hans overdrevet hvite tenner, de passer tross alt godt til en glatt og plettfri senator.

Likevel gjør Cruise sitt ikke-eksemplariske skuespill ikke enormt mye for å ødelegge filmen. Heller er det en fryd å se gamle skuespillere vise hva de kan. For å si det en gang for alle; Robert Redford og Meryl Streep kan virkelig sakene sine, og det er godt å se dem på skjermen igjen. De klarer nemlig å synliggjøre et samfunnet styrt av angst, forvridd lojalitet og apati. Særlig Streep sin oppdagelse av at hun selv er del av et PR-maskineri som har latt seg bruke politisk er vel verdt kinobilletten.

Se trailer til filmen her.

Konklusjon

Tittelen på filmen har røtter helt tilbake til andre verdenskrig. De tyske soldatene omtalte engelskmennenes mot da de kalte dem for «løver ledet av lam.» Du trenger ikke ha en bachelor i politisk historie for å forstå hvem som er løver og hvem som er lam i denne filmen. Redfords nye film er spennende samtidig som den setter i gang enkelte interessante tanker. Likevel må det sies at hans filmatiske stemme på ingen måte er unik.

Løver for Lam   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen