Lover bedre mobil-3D

Nvidia viste i dag frem sin nye GoForce 5500-brikke for mobiltelefoner. Brikken er utviklet for å drive multimediafunksjonene og kameraet i telefonen, og åpner for å kjøre langt tyngre spill og programmer enn det som har vært mulig på dagens modeller.

Ytelsesmessig er dette den kraftigste grafikkbrikken for mobiltelefoner som har vært vist frem til dags dato. Den kan drive skjermer med en oppløsning helt opp til 1280 x 768 piksler, og skal håndtere mobilkamera med opp til 10 megapiksler oppløsning.

Hovedhensikten med den nye grafikkbrikken er å akselerere 3D-grafikk, slik at telefonen kan kjøre tyngre spill og programmer enn det som er mulig med den vanlige maskinvaren.

Per i dag er Sony Ericsson W900i den eneste mobiltelefonen du får kjøpt med 3D-akselerering, men denne telefonen bruker forgjengeren GoForce 4800.

Sammenlignet med GoForce-brikken til W900i, er den nye 5500-versjonen flere skritt fremover ytelsesmessig. Brikken klarer blant annet å knuse 2,6 millioner triangler per sekund, som er en dobling i ytelse fra forgjengeren.

For at spill skal klare å ta fullt utbytte av 3D-akselereringen kreves det riktignok at spill skrives spesielt for GoForce-brikkene. Det har flere spillprodusenter allerede annonsert at de vil gjøre. Electronic Arts vil blant annet lansere Need For Speed-serien for GoForce, og Quake III Arena skal også komme i mobil utgave.

Først med 3D-lyd
GoForce 5500 blir den første mobilbrikken fra Nvidia med lydakselerering. Den avlaster prosessoren i mobiltelefonen, slik at prosessoren kan dedikeres til andre oppgaver. 5500 har innebygget støtte for tredimensjonale lydeffekter, og kan spille av musikk lagret i både mp3, aac og aac+-format med en bitrate på opp til 320 Kbits/s.

Når det gjelder video, hevder Nvidia at den nye brikken vil kunne spille av film i opp mot DVD-kvalitet, med en bilderate på 30 bilder per sekund. Selskapet lover også store forbedringer på TV-fronten. GoForce 5500 kan blant annet håndtere alle de kommende formatene for mobil-TV, inkludert DVB-H og DMB-standarden vi trolig vil bruke i Norge.

Det vil ennå ta en stund før du får kjøpt telefoner med GoForce 5500 i butikkene. Nvidia regner med at de første modellene vil dukke opp i tide til julehandelen. Du kan lese mer om GoForce-teknologien i saken vår om GoForce 4800.

(Kilde: Nvidia)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen