Lover lynkjapp autofokus

Lover lynkjapp autofokus

Norsk firma med ny fokusteknologi for mobilkamera.

Det norske firmaet poLight har lansert en ny teknologi som de hevder skal gi lynkjapp autofokus på mobilkameraer, i tillegg til å bruke langt mindre strøm enn konvensjonelle løsninger.

Der et tradisjonelt kamera med motordrevet autofokus skal bruke et halvt sekund på å fokusere (500 ms) skal poLights løsning i følge dem selv klare å fokusere på 80 ms. De sier ikke så mye om hvordan de skal klare dette, men i følge deres webside skal det være snakk om en teknikk der de legger et piezo-element på en bøyelig glassflate oppå selve bildebrikken. Denne vil bøye glasset i ulike grad avhengig av hvilken spenning som sendes gjennom, og dermed fokusere svært raskt. Animasjonen nedenfor forklarer konseptet.

Piezo-effekten har vært kjent lenge, og ble oppdaget da man fant ut at enkelte stoffer avga elektrisitet når de ble komprimert. Dette kan også gå andre veien, og i dag utnyttes effekten på en rekke forskjellige måter, i alt fra tennere til gassbluss til fokusmotorer i objektiver. PZD i Tamrons objektiver står for eksempel for Piezo-drive.

Det finnes også en rekke annen lovende - og merkelig - teknologi som arbeider med dette, og det kan du lese mer om i denne artikkelen om fremtidens fototeknologi.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen