Lover lynkjapp autofokus på mobilkamera
Teknofil

Lover lynkjapp autofokus på mobilkamera

Norsk firma med ny fokusteknologi.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det norske firmaet poLight har lansert en ny teknologi som de hevder skal gi lynkjapp autofokus på mobilkameraer, i tillegg til å bruke langt mindre strøm enn konvensjonelle løsninger.

Der et tradisjonelt kamera med motordrevet autofokus skal bruke et halvt sekund på å fokusere (500 ms) skal poLights løsning i følge dem selv klare å fokusere på 80 ms. De sier ikke så mye om hvordan de skal klare dette, men i følge deres webside skal det være snakk om en teknikk der de legger et piezo-element på en bøyelig glassflate oppå selve bildebrikken. Denne vil bøye glasset i ulike grad avhengig av hvilken spenning som sendes gjennom, og dermed fokusere svært raskt. Animasjonen nedenfor forklarer konseptet.

Piezo-effekten har vært kjent lenge, og ble oppdaget da man fant ut at enkelte stoffer avga elektrisitet når de ble komprimert. Dette kan også gå andre veien, og i dag utnyttes effekten på en rekke forskjellige måter, i alt fra tennere til gassbluss til fokusmotorer i objektiver. PZD i Tamrons objektiver står for eksempel for Piezo-drive.

Det finnes også en rekke annen lovende - og merkelig - teknologi som arbeider med dette, og det kan du lese mer om i denne artikkelen om fremtidens fototeknologi.

Norges beste mobilabonnement

Mai 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen