Illustrasjonsbilde

Teknofil Lover harddisker på 60 Terabyte

Illustrasjonsbilde

Seagate når milepæl i lagringstetthet

Lover harddisker på 60 TB.

Selv om SSD-er har økt i både popularitet og lagringskapasitet de siste årene, holder fremdeles 3,5-tommers harddisker koken. Harddisker er fremdeles det beste alternativet dersom du vil ha mest lagring for pengene, men forbrukernes krav til økt lagringsplass gjør at den tradisjonelle kapasiteten på 620 gigabits per kvadrattomme begynner å bli for lite.

Her kommer Seagate inn i bildet og demonstrerer sin nye teknologi der de har oppnådd en aldri så liten milepæl. Selskapet har nemlig klart å få til en lagringskapasitet på 1 terabit per kvadrattomme.

It's HAMR time!

Den nye lagringsteknologien kalles "heat-assisted magnetic recording" (HAMR). HAMR øker hver skives lagringskapasitet ved å redusere størrelsen på databitene og stramme inn datasporene på overflaten av disken.

Dagens 3,5 tommer store harddisker har som nevnt en begrensning på 620 gigabits per kvadrattomme. Dette gir derfor en maksimal harddiskstørrelse på 3 TB, mens 2,5-tommere med 500 gigabits per kvadrattomme når maksimum 750 GB.

Seagate hevder at ved å bruke HAMR-teknologien, får de en lineær bittetthet på rundt to millioner bits per tomme, og en datatetthet på over én billion bits (1 terabit) per kvadrattomme.

Sped start

De første HAMR-harddiskene vil doble den eksisterende kapasiteten til 6 TB for 3,5-tommers drev og 2 TB for 2,5-tommere. Teknologien har derimot en teoretisk begrensning på rundt fem til ti terabits per kvadrattomme, slik at det i fremtiden kan bli mulig med 3,5-tommere med størrelser på 30 TB til 60 TB, og 2,5-tommere med 10 TB til 20 TB.

Seagate forteller at den første HAMR-harddisken vil bli introdusert senere dette tiåret, og at harddisker med størrelser på opptil 60 TB sannsynligvis dukker opp i neste tiår.

(Kilde: Seagate)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen