Test

Love and Other Disasters

Brittany Murphy spiller Jacks, en suksessrik kvinne omkring de 30 som bor sammen med sin homofile romkamerat Peter (Matthew Rhys) i London hvor hun jobber som assistent i Vogue. Fritiden brukes flittig til å leke Kirsten Giftekniv for vennene sine i beste "Emma"-stil, og blant de som får merke det er Peter. Han på sin side møter stadig drømmemenn, men det skjer for det meste i drømmene.

Ingen tegn til sosialrealisme i
Ingen tegn til sosialrealisme i "Love and Other Disasters", her snakker vi "Swinging London" hvor jakten på kjærligheten står i fokus.

Alt som skjer med og rundt Peter skrives inn i et filmmanus han aldri ser ut til å klare å avslutte. Men en dag dulter han bokstavelig talt bort i drømmemannen, samtidig som Jacks mener hun har funnet den perfekte match for ham. Paolo er en kjekk argentinsk fotograf tilknyttet Vogue, og Jacks hører formelig kirkeklokkene ringe for ham og Peter. Men er ting virkelig hva de gir seg ut for å være?

Fjernt fra sosialrealismen

"Love and Other Disasters" var åpningsfilmen under årets Skeive filmer-festival i Oslo, og det kjentes godt å se en velkomponert humørperle av en romantisk komedie etter skuffelser som "Sex and the City" og "En ekte mann"! Noen vil nok anklage filmen for å være lite original og at karakterenes problemer i livet nærmest fortoner seg som tidvis trivielle.

Men "Love and Other Disasters" er ikke laget med det for øyet å ta for seg den grå britiske sosialrealismen. Her får vi møte et lystig og livlig London, på høyde med den fremstillingen av New York vi møter i TV-serien "Sex and the City". Filmen lar deg drømme deg litt bort på samme måte som med "Bridget Jones’ Diary" og "Notting Hill". Og med tanke på at det er de samme folkene som står bak de siste års store britiske komedier, så er det heller ikke så rart at de vet hvilke knapper de skal trykke på underveis.

Madonnas konsertkompis

Filmskaperen Alek Keshishian har skrevet manus, produsert og står for regien på "Love and Other Disasters". Han er et forholdsvis uskrevet blad om man ser på CV-en hans, og siden regien på "With Honors" fra 1994 har det vært stille omkring ham.

I "Love and Other Disasters" benytter Keshishian på klassisk komedievis varme farger og et stødig kamera for å sette tilskueren i den rette stemning, godt hjulet av Alexandre Azarias musikk. Underveis benytter Keshishian metagrep som gir formen det lille ekstra krydderet.

Brittany Murphy spiller Jacks i
Brittany Murphy spiller Jacks i "Love and Other Disasters". Hun er en stor fan av Tears for Fears og deltar i deres video "Closest Thing to Heaven".

Alek Keshishians største suksess frem til nå har vært dokumentarfilmen "In Bed with Madonna" (1991) hvor vi følger popdronningens omstridte verdensturne "Blonde Ambition Tour" i 1990. Og hvis han klarte å holde følge med Madonna, så er det heller ikke så overraskende at han får "Love and Other Disasters" trygt i havn. Men det hjelper mye å ha solide skuespillere i ryggen.

The gay next door

Det sterkeste kortet til "Love and Other Disasters" er først og fremst karaktergalleriet. Jacks fortoner seg som en herlig kombinasjon av Audrey Tautou ("Fabelaktige Amelie fra Montmartre") og Audrey Hepburn der hun med britiskamerikansk aksent grasiøst beveger seg fra scene til scene. Brittany Murphy ("Sin City" og "Don’t Say a Word") er kanskje ikke av samme kaliber som René Zellweger, men hun fremstår forfriskende, enormt sjarmerende og ikke minst troverdig.

Matthew Rhys’("Brothers and Sisters") karakter Peter unngår heldigvis å bli nok en homoklisjè av typen Rupert Everett i "My Best Friends Wedding". Her fremstår han som en befriende glamourløs "gay next door", og kjemien mellom ham og Brittany Murphy er til stede i hver minste scene.

One-liners

Men som tilfellet ofte er med romantiske komedier så er det gjerne bi-karakterene som utgjør den ekstra prikken over i’en, og "Love and Other Disasters" er intet unntak fra regelen.

"Love and Other Disasters" har vært en favoritt under flere skeive film-festivaler, nå sist under Skeive filmer i Oslo.

Catherine Tate ("Starter for 10", "Doctor Who") spiller Jacks bestevenninne Tallulah, en overklassekvinne som aldri finner drømmemannen og som har et intenst forhold til sin mor, mesterlig spilt av Stephanie Beacham. Godt hjulpet av et manus proppfullt av hysteriske one-liners sørger de for at du ikke blir sittende og kjede deg.

Andre verdt å trekke frem er Dawn French (fra komikerduoen French and Saunders) i rollen som terapeut som hevder at styrken i et forhold kan måles ut fra en fis.

Selve DVD-utgivelsen er en flau vits fra ende til annen. Man kan velge språk og deretter må man lide seg gjennom ulike trailere før filmen setter i gang. Her finnes det ikke tegn til meny eller mulighet for å velge scene. Skal du se fra midten av filmen så er det bare å klikke i vei. Kjemisk fri for bonusmateriale er dette et trist eksempel på at enkelte fremdeles ikke har fattet hva som gjør en god DVD-utgivelse. Pisk på pung til distributøren!

Konklusjon

Dette er en godhjertet feelgood-film av velkjent britisk merke, gjennomsyret av et godt manus, solide skuespillere og en romantisk stemning krydret med overraskende gjesteopptredener. Dette er ikke en film som legger opp til å skulle bli analysert ned til minste lille frame for deretter å bli satt inn i en filmhistorisk kontekst, den er laget for å underholde. Selv om den kanskje ikke er i samme klasse som "Four Weddings and a Funural" eller "Love Actually", så følger "Love and Other Disasters" oppskriften for romantiske komedier til punkt og prikke. Og tilskueren sitter tilbake med et tilfreds smil.

Love and Other Disasters   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen