Lov med pekere til Kazaa

I en prinsipielt viktig dom har dermed Oslo Tingrett begrenset det klassiske "pekeransvaret" til kun å gjelde saker der det kan påvises skade som en direkte følge av en enkelt peker. Det holder i følge Tingretten ikke at det pekes til sider som er generelt ulovlige for at noen skal være erstatningspliktige.

Phonophile er et musikkselskap som eies av FONO - Norsk forening for plateselskap, og TV 2, som tilbyr en profesjonell klareringsdatabase for musikk. Selskapet mente at de tapte penger på at Startsiden spredte budskapet om Kazaa, og krevde erstatning på 100 000 kroner og fjerning av pekeren.

Men retten fant at det var mulig å laste ned Kazaa fra flere forskjellige sider på Internett, og at Startsiden dermed ikke kunne være ansvarlig for all aktivitet som var på fildelingsnettverket. Den tok også side med Startsiden om at kommersielle aktører ikke skal diktere innholdet i redaksjonelle produkter.

Jon Bing, professor i rettsinformatikk ved universitetet i Oslo, sier at retten har skilt mellom "overflatepekere" til hjemmesider og direkte pekere til nedlasting av musikk:
- Jeg mener å forstå det dit hen at et dobbeltklikk på lenken ikke er tilstrekkelig til at musikk blir fremført, brukeren må selv hoppe til fildelingsprogrammets nettsted og foreta ytterligere valg derfra, sier Bing.

Oslo Tingrett har også lagt vekt på at Internett fungerer via slike pekere, og som i følge Bing "i og for seg er et nytt og interessant argument. Dette henger sammen med hensynet til ytringsfrihet, som også berøres i den nye, norske dommen."

(Kilder: Aftenposten, Dagbladet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen