Løsner på lisenskravene for dobbelkjerne

Det har vært mye diskusjon rundt hvordan man skal telle antall CPU-er etter at dobbelkjerneprosessorer har kommet på banen. Sett ovenfra kan det faktisk forsvares til en viss grad at to kjerner = to prosessorer, men ettersom prosessormarkedet heretter ser ut til å skalere på kjernebasis og ikke GHz, kan dette bli en dyr affære for sluttbrukeren på sikt.

Etterhvert vil det trolig bli mindretall av enkelkjerneprosessorer på markedet, noe som vil medføre økte kostander på programvare dersom man teller lisenser pr. kjerne.

Oracle har vært blant de mest ytterliggående som har tviholdt på lisensiering pr. kjerne og ikke pr. prosessorsokkel. Nå kan de se ut som om selskapet er i ferd med å løsne litt på kravene - men bare litt.

Ifølge CRN rapporteres det, merkelig nok, at Oracle vil telle én prosessorkjerne som 3/4 fysisk CPU. Med andre ord ser det ut som om man vil kreve lisens ut i fra ytelse - ettersom et dobbelkjernesystem ikke gir dobbel ytelse sammenlignet med enkelkjernesystem.

Modellen vil måtte tåle litt kritikk ettersom den kan bli unødvendig komplisert og ikke nødvendigvis ha samsvar med virkeligheten. Lisensmodellen er allerede aktiv.

Oracle tar seg vanligvis fett betalt for sin databaseapplikasjon. Et lite eksempel er Oracle 10g Enterprise Edition som vil koste rundt 800 000 norske kroner på et 2-veis system med dobbelkjerneprosessorer.

Selskapet vil trolig møte stor konkurranse og argumenter fra selskaper som Microsoft og IBM ettersom både MS SQL og DB2 lisensierer pr. sokkel - ikke på kjernebasis.

(Kilde: CRN)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen