Lønsj med Eva

Et lass med kjente norske skuespillere er for tiden aktuell med filmen ”Lønsj”. Vi i Kulturo.no tenkte derfor å ta en liten prat med hjernen bak denne nye norske sorte dramakomedien, nemlig regissør Eva Sørhaug.

Manusforfatter Per Schreiner og regissør Eva Sørhaug er meget fornøyd hvordan
Manusforfatter Per Schreiner og regissør Eva Sørhaug er meget fornøyd hvordan "Lønsj" har blitt mottatt.

– Åpen film

– Det jeg liker aller mest med ”Lønsj” er at den er så åpen. Her er det meningen at du selv skal tillegge filmen mening. På den måten er det kanskje en krevende film siden man blir tvunget til å legge seg selv inn i filmen. Allikevel føler man et ansvar som regissør at publikum skal kunne følge deg når du forteller historien. Derfor tar jeg dem trygt i hånda og sier «Bare bli med meg du. Det går fint. Sett deg ned og ikke tenk så mye.»

– Noe av det jeg jobba mest med var hvordan jeg skulle fortelle publikum hva slags type film de har satt seg ned for å se. Derfor starter jeg filmen med en prolog som ikke er så viktig for filmens helhet, men som forteller den som ser filmen at det her er lange scener og at hver enkelt scene nærmest forteller hver sin historie. Dermed får jeg med publikum helt i fra starten, og det har vært kjempeviktig for meg, forklarer regissøren.

Komedie

– Det må også ha vært en utfordring å balansere sort-komedie med drama?

– Jeg prøvde å ikke fokusere så mye på humoren, men heller ta alle scenene og karakterene på alvor. Å tenke at dette er noe som kunne ha skjedd i virkeligheten. Det er mange steder i filmen der jeg kunne ha valgt å dra humoren mye lenger, men istedenfor holdt jeg meg til det universet som jeg hadde bestemt for nettopp ”Lønsj”. Selv synes jeg at mye av filmen er hysterisk festlig, men nå har jeg kanskje en skrudd form for humor.

– Og alle har kanskje ikke en like skrudd humor som deg?

– Nei, ikke sant. Det er mye gjemt humor i filmen. Tekstplakatene for eksempel, er også en form for humor. Når det står «Små problemer oppstår», så er det en slags metavri der vi sparker litt i hvordan man mener hvordan film skal være. Fordi det er aldri små, men store problemer på film. Når det står «Mer av det samme», så kødder vi litt med noe annet som er tabu i film. Det skal jo aldri være mer av det samme i tradisjonell filmdramaturgi.

– Sår og elegant musikk

Regissør Sørhaug hadde også klare tanker rundt musikken til filmen:

– Jeg ønsket at den skulle inneha både en sårhet og en slags eleganse slik jeg også føler menneskene i filmen har. Samtidig så ville jeg gjerne at den skulle tangere mot noe ironisk, for det liker jeg nemlig godt!

– Når jeg har vist klipp fra filmen til yngre folk så føler jeg at de catcher ironien veldig godt. Jeg tror at unge, både bevisst og ubevisst, er bedre på å forstå stemninger i film enn mange voksne. Når de ser klippene så ler de på alle de riktige stedene, og dét føles utrolig befriende for meg.

– Hvilke filmer har du brukt som inspirasjonskilde for ”Lønsj”?

– ”The Hours”, ”Happiness” og ”American Beauty” brukte jeg helt konkret i arbeidet. Ellers har Tarantino vært min drivkraft gjennom hele prosjekter. Aller mest liker jeg kanskje ”Reservior Dogs”, men da jeg så ”Kill Bill” var det noe som sa klikk hos meg. Her har vi en fyr som gir fullstendig faen, og som kun gjør det han synes er kult.

– På den måten blir Lønsj kanskje en film for et mindre publikum?

– Ja, kanskje det. Det kan i hvert fall godt hende noen forventer å se en annen type film. En film med happy ending for eksempel. Det får de ikke her. Jeg kan også tenke meg at det er mange som kunne ha ønsket å se alle disse kjente skuespillerne i en annen, litt lettere film.

Mer utradisjonelt

– Men det er altså filmer som "Lønsj” du har lyst til å lage i fremtiden?

– Tja, sånn sett så synes jeg Lukas Modysson er veldig kul. Han har laget veldig mye forskjellig. Uansett hva, så kommer jeg til å lage film om det jeg synes er kult. Men på samme måte som skuespillerne i ”Lønsj” her er brukt på en utradisjonell måte, så kan jeg også komme til å bruke meg selv på en annen måte til å lage andre typer filmer. Jeg kan godt tenke meg å lage en ren komedie der publikum kun skal le. Bare masse kødd liksom!

Les vår anmeldelse her eller trailer her.

Regissør Sørhaug sammen med flere av skuespillerne, blant annet Pia Tjelta og Aksel Hennie (begge til høyre).
Regissør Sørhaug sammen med flere av skuespillerne, blant annet Pia Tjelta og Aksel Hennie (begge til høyre).

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen