Lommevennlig entusiastkamera

Canon, Nikon, Samsung og Panasonic har alle sine modeller med masse snadder for entusiastene pakket inn i et kamerahus som får plass i en lomme (men ikke nødvendigvis en skjortelomme).

Les testen vår av avanserte lommekameraer.

Nå har Olympus kastet seg inn i konkurransen med XZ-1 – et kamera de hintet om allerede under Photokina-messen i september.

Det store salgsargumentet er lysstyrken på objektivet. Med et zoomområde tilsvarende 28-112mm (4x) og lysstyrke på f/1.8-2.5, er vi ganske imponerte.

Kameraet har alle manuelle funksjoner, støtte for ekstern blits og elektronisk søker (samme som på PEN-kameraene).

Slik ser Olympus nye entusiastkamera ut. Det finnes også i hvitt med svart objektiv.
Slik ser Olympus nye entusiastkamera ut. Det finnes også i hvitt med svart objektiv.

Olympus har dessverre totalt feilet med å gi oss informasjon om dette produktet, men vi har klart å spore opp litt rundt omkring. Brikkestørrelsen og oppløsningen er den samme som på Panasonic LX5 og Nikon P7000, altså 1/1,63 tommer som er litt større enn Canon sin på 1/1,7 tommer. Alle disse modellene har 10 megapiksler. Det bør bety ganske store piksler og dermed ganske lite støy, men dette gjenstår naturligvis å se. Det at lysstyrken på objektivet er så høy betyr jo også at du kan bruke lavere ISO-verdier og dermed få bedre bilder i dårlig lys.

Skjermen er en 7,6cm (3 tommer) OLED-skjerm med oppløsning på komfortabl 610 000 punkter. OLED har vi tidligere bare sett fra Samsung, og da har de vært svært kontrastrike og klare.

Som forventet kan du ta opp video i HD, men siden kameraet har CCD-brikke og ikke CMOS, begrenser det seg til 720p.

Men spennende var det å se om Olympus hadde klart å gjøre kameraet mindre enn konkurrentenes. Det har de dessverre ikke fått til, men med den svært høye lysstyrken på objektivet, er det vel heller ikke å forvente. XZ-1 er omtrent nøyaktig like stort som Panasonic LX5, og vil nok bli en direkte konkurrent til denne.

Prisen i USA er veiledende $500, så vi kan forvente en gatepris i Norge på mellom 3000 og 4000 kroner. Det kommer på markedet allerede nå i januar.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen