TEST: Lommekontor på steroider
Test

Lommekontor på steroider

Testresultater

HTC TyTN

Positive ting Rask dataoverføring både i og utenfor 3G-nett. Rask prosessor, gode menyer, bra tastatur. WiFi innbygget. Perfekt for e-post og andre meldinger.
Negative ting Batterikapasiteten kunne vært bedre. Tastaturlyset svikter enkelte ganger. Større enn vanlige mobiltelefoner. Dyrere også.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 6
Prisklasse
Prisklasse score : 2
Menynavigering
Menynavigering score : 6
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 4

Testresultater

HTC TyTN

Positive ting Rask dataoverføring både i og utenfor 3G-nett. Rask prosessor, gode menyer, bra tastatur. WiFi innbygget. Perfekt for e-post og andre meldinger.
Negative ting Batterikapasiteten kunne vært bedre. Tastaturlyset svikter enkelte ganger. Større enn vanlige mobiltelefoner. Dyrere også.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 6
Prisklasse
Prisklasse score : 2
Menynavigering
Menynavigering score : 6
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 4
Med TyTN har HTC levert en lomme-PC i ordets rette forstand. Det lille apparatet er spekket med funksjoner. Utvalget av mobiltelefoner med Windows Mobile begynner å bli brukbart. Det skal derfor litt til før et produkt klarer å skille seg fra mengden på en positiv måte. Men det gjør TyTN. Etter å ha testet mobiltelefonen over lengre tid blir vi stadig mer imponert. Her kan du lese hvorfor. 

Stor
Umiddelbart kan TyTN virke som en klumpete telefon. Den er unektelig tykkere enn mange andre modeller, moe som ikke minst skyldes at produsenten har valgt å bygge inn et qwerty-tastatur. tastaturet er noe endret fra prototypen vi først testet, og resultatet er blitt et tastatur vi godt kan bruke når vi skal skrive lengre tekster. Når tastaturet trekkes frem vendes skjermbildet automatisk til landskapsmodus, og du kan enkelt skrive Word-dokumenter, redigere regneark eller taste inn meldinger.

Norske tegn finnes på tastaturet, men å skrive inn disse krever at du først trykker på en funksjonsknapp. På samme måte må du trykke på funksjonsknappen for å veksle til tall eller symboler.

Ip-Telefon
Tilkobling til Internett går greit, og ved å laste ned gratisprogrammer fra Internett kan vi bruke apparatet både med Skype og IP-telefonitjenesten Phonzo. Lydkvaliteten ved IP-telefoni er bra, takket være en raskere prosessor enn på tidligere modeller.

Skriv i vei
Å skrive meldinger på TyTN blir nesten som å skrive dem på PC. SMS, MMS eller e-post dukker opp i kataloger på samme måte som du kjenner e-post fra PC, og skal vi trekke frem ett punkt der TyTN virkelig er utmerket, så er det på e-post og meldinger. Vedlegg kan lagres, åpnes, redigeres, videresendes eller sletttes. 

Du har ikke de samme avanserte delingsmulighetene som i siste versjon av MS Office for PC, men ellers er mye det samme. I tillegg har du rask og enkel tilgang til MSN Messenger og Hotmail.

Messenger
MSN Messenger virker på samme måte som på PC, men uten kamera, tale, winks og andre tillegg du kjenner fra PC. MSN er en integrert del av Windows Mobile 5.0, og finnes således også på andre mobiler med dette operativsystemet. 

Det gode tastaturet og muligheten for å være koblet til nettet via WLAN eller 3G gjør imidlertid disse funksjonene enklere og raskere å benytte med TyTN.

Kamera
Kameraet på HTC TyTN er et 2 MP-kamera uten autofokus. I stedet kan du veksle mellom normal og makro ved hjelp av en liten bryter ved siden av linsen. TyTN har kameralys, men i praksis fungerer kameraet bare under gode lysforhold. Du kan også ta opp videoklipp med TyTN. Kameraet fungerer som et OK mobilkamera, men ikke noe mer.

På fronten av telefonen sitter et enklere kamera som først og fremst er ment til bruk ved videosamtaler. Videosamtalefunksjonen er god der du har 3G-dekning. Ellers virker den ikke.

Mediespiller
MP3-spilleren i TyTN er Microsofts egen Media Player. Det betyr at den ikke bare spiller musikk. Du kan også se filmklipp eller bilder på telefonen. Det er visse begrensninger på hvilke filmklipp som lar seg spille av, men til gjengjeld finnes det gratisprogrammer du kan installere for å vise alt mulig av medieformater. 

TyTN har kraft nok til å dra tunge videofiler.

Skjerm
Skjermen på TyTN er langt større enn på en vanlig mobiltelefon, men mindre enn på de tradisjonelle PDA-ene. Oppløsninger er på 240x320 punkter. Det gjør at punktene på skjermen er mer synlige enn på en del andre mobiltelefoner.

Alle nett
TyTN har blåtann, IrDA, WLAN, 3G, HSDPA, Edge, støtte for amerikansk 3G og fire GSM-bånd. En ganske imponerende liste, selv om vi ikke fikk 3G til å virke da vi testet dette i USA.

HTC TYtN er ikke en mobiltelefon for deg som har PC-vegring. Aller best fungerer mobiltelefonen om du bruker den sammen med en løsning for trådløs PC-synkronisering. Da vil endringer du gjør i Outlook bli registrert både på PC, server og mobiltelefon samtidig. Retter du et telefonnummer i adresseboka på mobilen vil den samme rettelsen automatisk bli gjort på jobb- eller hjemme-PC også. 

Ikke perfekt
Men TyTN er ennå ikke en perfekt mobiltelefon. Batterikapasiteten kan bli enda bedre, tykkelsen kan reduseres og skjermoppløsningen kan økes til VGA. På brukernivå er vi lett oppgitt over at skjermbelysningen må tennes med en knapp. Selv ikke når vi åpner tastaturet tenner skjermen. Det burde være en smal sak å fikse.

Bakgrunnsbelysningen på tastene tennes automatisk i dårlig lys. Dermed sparer vi strøm på at tastene ikke lyser hver gang mobilen er i bruk. Men følsomheten på lyssensoren er ikke den beste. Enkelte ganger famler vi i mørke før tastene finner ut at de skal lyse opp.

Handover
Telefonen har også en tendens til å bryte samtaler når nettet veksler mellom 3G og GSM. Skjer dette ofte der du bruker mobilen mest, så kan dette bli et irritasjonsmoment. Du kan selvsagt skru av 3G og bare kjøre GSM. Da varer batteriene lenger, og telefonen blir mer stabil.

Sett under ett er TyTN en av de mest avanserte mobiltelefonene som er laget. Den er like vel lett å bruke, i alle fall om du har brukt Windows på en PC.

Dyr
HTC TyTN er noe av det aller ypperste som finnes innen mobilteknologi, og det reflekteres i prisen. Kjøper du den hos en faghandler må du ut med drøyt 7.000 kroner. På nettet tilbys den i skrivende stund fra rundt 6.500 kroner. Det hadde vært mye for en vanlig mobil. Men så er heller ikke TyTN noen vanlig mobiltelefon.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen