Lommekamera med dobbelt objektiv

Det går lang tid mellom hver gang vi ser et lommekamera med vidvinkel, og det vi da kaller vidvinkel er gjerne tilsvarende 28mm. Det er vanskelig å lage et godt zoomobjektiv som dekker både vidvinkelområdet og teleområdet.

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

Denne utfordringen har Kodak løst ved å gi kameraet to objektiver. Ett fast vidvinkelobjektiv som har brennvidde tilsvarende 23mm og største blender f/2.8 og ett zoomobjektiv med brennvidder tilsvarende 39-117mm. På den måten får du virkelig vidvinkelmulighet, i tillegg til tele, uten at det må lages et svært komplisert objektiv. Det burde gi bedre bildekvalitet.

Hvis du ønsker å benytte brennvidder i området mellom 23 og 39mm, så støttes dette kun av digital zoom. Det vil redusere bildekvaliteten noe, men gir deg muligheten til enkelt å velge akkurat det utsnittet du vil.

I stedet for å lage et komplisert system med roterende objektiver, har Kodak likegodt utstyrt kameraet med to 5 megapikslers CCD-brikker – en til hvert objektiv.

Så stor vidvinkel som 23mm gir lett fortegning. Dette er relativt enkelt å kompensere for, men for at du skal slippe å gjøre det, har Kodak lagt inn funksjon for dette i kameraet, slik at det automatisk blir rettet opp hvis du ønsker det.

Alternativ tekst mangler
Se flere bilder i produktguiden

På baksiden av kameraet finner du en 2,5 tommers skjerm med oppløsning på 230 000 punkter. Det er en svært god oppløsning, og gir et skarpt og detaljert bildet på skjermen. I dårlig lys er det automatisk justering av lysstyrken på skjermen, samt at reaksjonstiden for skjermen reduseres noe, for å samle mer lys. Denne kombinasjonen gjør at du kan se bildet på skjermen i ganske dårlig lys, uten at skjermen får for mye bildestøy eller blir for treg.

I tillegg til skjermen er det en rekke knapper på baksiden av kameraet. Mange av disse befinner seg på venstre side av skjermen. Du trenger med andre ord begge hender for å betjene kameraet. Ingen stor ulempe, synes vi, siden det også gjør at du holder kameraet stødigere.

Vi fikk leke litt med kameraet under lanseringen, og gjort noen svært uformelle tester. Det ser ut til at støynivået på kameraet er ganske lavt. Kameraet støtter ISO-verdier opp til ISO 800 - men da med maksimal oppløsning på 1,8 megapiksler. Bildene under er 100% utsnitt av bilder tatt på henholdsvis ISO 100 og ISO 800. Vi vil påpeke at dette kun kan brukes som en indikasjon, da forsøket ble gjort under pressekonferansen, uten at det var mulig å følge våre normale, strenge, testprosedyrer. På ISO 400 ser vi at noe detaljer forsvinner, men ikke mer enn på andre kameraer. På ISO 800 er dette bedre, men den reduserte oppløsningen gjør at du kun kan bruke bildene til relativt små utskrifter.

Alternativ tekst mangler
ISO 400                                 ISO 800

Kameraet har en ganske liten blits, som sitter oppe i høyre hjørne (sett forfra). Når du holder kameraet med begge hender, må du passe på at du ikke får fingre foran blitsen. Det var vanskelig å måle blitsens effekt, men det slo oss hvor god den var på korte avstander. Den klarte å lyse opp motivet relativt jevnt, uten å overeksponere. Men på grunn av den moderate størrelsen, mistenker vi den for å ikke være spesielt kraftig. Det er innebygd fjerning av røde øyne i etterbehandlingen av bildet.

Når vi tok bilde av en hvit vegg, ble lyset ganske jevnt når vi brukte blits – selv på vidvinkel. Når vi ikke brukte blits, ble det en del vignettering (på vidvinkel). Dette er noe som kan rettes opp i etterbehandlingen av bildet, men det burde vært mulig for Kodak å legge inn en funksjon for dette i kameraet.

Autofokusen virket svært rask – omtrent så du ikke merket den i det hele tatt. Hvor presis den er, er vanskelig å si. Vi fikk ett utskarp bilde, som ikke burde vært det. Men det er ikke mulig å si nøyaktig hva det skyldes.

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

Kameraet kommer med en krybbe som brukes til overføring av bilder til datamaskin eller skriver, og til lading av batteriet. Det er ikke mulig å lade batteriet utenfor kameraet, så hvis du skal fotografere svært mye en dag, må du ha nok batterier til hele sesjonen, da du ikke får ladet batteriet og fotografert samtidig.

Alt i alt var vi svært imponert over det vi så. Dette er et kamera som en pressemelding ikke kan yte rettferdighet, da det har en god del egenskaper som ikke så lett kommer fram på en liste over spesifikasjoner. Faste lesere av Akam vet at vi i lang tid har klaget på mangelen på vidvinkel. Dette er gjort noe med. At vidvinkelen også kommer som fastobjektiv lover godt for bildekvaliteten. Vi har også ofte hengt oss opp i at kameraene har fått store skjermer, uten at produsenten har gjort noe med oppløsningen. Slik er ikke tilfellet her. Det ser ut som Kodak har gjort hjemmeleksen sin, og starter 2006 med å lansere noe litt utenom det vanlige. Det liker vi.

Når Kodak har klart å putte alt dette inn i et kamera som ikke måler mer enn 101 × 49.8 × 20.4mm, og med en vekt på 125g uten batteri og SD-minnekort, tror vi dette kan bli et svært populært kamera blant dem som vet å sette pris på egenskapene i Kodak Easyshare V570.

Kameraet vil bli tilgjengelig i slutten av januar, og får en veiledende pris på 3395,- kroner.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen