Lommedetektor avslører voldtektsdop

Foto: Rick A.

Lommedetektor avslører voldtektsdop

Sjekker om noen har puttet GHB eller ketamin i drinken din.

Såkalt voldtektsdop er et alvorlig problem i samfunnet. Ifølge det amerikanske justisdepartementet ble rundt 200 000 kvinner voldtatt ved hjelp av et slikt narkotikum i USA i 2007. Ettersom mange saker ikke blir anmeldt, tror eksperter at tallet er 80 til 100 prosent høyere – noe som også er gjeldende for Norge.

GHB er en av de mest brukte dopene ettersom den verken synes, smaker eller lukter noe når den blir løst opp i væske. Nå har forskere ved Universitetet i Tel Aviv utviklet en sensor som lett kan identifisere om drinken har blitt infisert av GHB og ketamin – en annet populær voldtektsdop.

Den nye sensoren er lett, diskré og kan bli båret i en lomme eller i en veske.

Enkelt prinsipp

Forskerne hevder at umiddelbar gjenkjenning av slike dop har vært umulig inntil nå, ettersom det ikke har eksistert sensorer med nok sensitivitet til å oppdage dopen.

Systemet forskerne har utviklet bygger på enkle optiske prinsipper. Selv om voldtektsdop er farge- og luktløs når den blir plassert i en drink, gir den likevel en liten forandring i de optiske egenskapene til drinken, noe den nye lommedetektoren oppdager.

Når en lysstråle kommer i kontakt med en dopet drink, avgir sensoren dermed en alarm. En kommersiell utgave av sensoren kan i teorien avgi en alarmlyd eller et lite, blinkende lys som kommer godt med i mørke og støyende omgivelser som barer, nattklubber og puber pleier å være.

100 prosent oppdagelsesrate

Tester har vist en 100 prosent suksessfull oppdagelsesrate, med ingen falske positiver. Kun ti mikroliter er påkrevd for at sensoren skal kunne oppdage dopen. Når sensoren blir kommersielt tilgjengelig, hevder forskerne at den kan se ut som en penn eller en klips som man lett skal kunne dyppe ned i et glass.

Forskerne ved Universitetet i Tel Aviv jobber med å minimere systemet slik at det skal bli enkelt og billig nok til personlig bruk. De jobber i tillegg med å utvide antall dop som sensoren kan oppdage, og det blir forhåpentligvis ikke altfor lenge til vi ser dette produktet i salg.

(Kilde: Gizmag)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen