Lomme-tolk for folket

Det amerikanske forsvaret har de to siste årene testet ut Phraselator, som er en enhet som er i stand til å gjenkjenne engelsk tale, for så å oversette denne til et annet språk. Nå ser det imidlertid ut til at det ikke er så altfor lenge til at også den sivile mannen i gata kan skaffe seg en mobil tolk.

Enheten har blitt utstyrt med stemmegjenkjenning, slik at man ikke trenger å knote med et tastatur eller lignende, man snakker enkelt og greit inn i mikrofonen. En høytaler formidler så budskapet videre på det språket enheten er innstilt på.

Hvert enkelt språk er spillt inn i form av taleopptak fra personer som snakker det aktuelle språket flytende, slik at enheten ikke skal bli for mekanisk og uforståelig. Det er til og med lagt inn forskjellige tonefall som passer til det man vil oversette, slik at man ikke spør etter toalettet i samme tonefall som man kommanderer krigsfanger ned på kne.

Enheten kan bruke minnekort av typen Compact Flash og SD, som inneholder programvaren til de enkelte språkene. Det finnes blant annet programvare som oversetter engelsk til albansk, noe som antakelig var et kjærkomment verktøy for de amerikanske fredstyrkene i Kosovo.

I tillegg finnes det programvarepakker som er spesielt tiltenkt turister. Denne gjør det mulig å oversette rundt 1600 praktiske setninger og ord fra engelsk til fransk, spansk, tysk, italiensk og russisk. Det finnes foreløpig ikke programvare som oversetter fra fremmede språk til engelsk, men dette vil høyst sannsynlig komme i fremtiden.

Firmaet som har utviklet enheten, VoxTec, opplyser på sine hjemmesider at de allerede er i gang med å utvikle den kommersielle versjonen av enheten, og anslår at denne vil være tilgjengelig på markedet i løpet av de neste to månedene. Hvilken prisklasse enheten vil ligge i er derimot ennå ikke helt bestemt.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen