Logo som garanti for DRM-fri musikk
Teknofil

Logo som garanti for DRM-fri musikk

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Diskusjonen rundt kopisperrer, såkalt DRM, er en het potet. Musikkbransjen har lenge forsøkt å beskytte sin musikk ved hjelp av kopisperrer som gjør at du ikke kan massekopiere musikken du kjøper. Men sperrene har skapt store problemer for kundene.

Forhatt kopisperre
Blant annet har sperrene medført at musikken du kjøper har vært låst til ett format. Musikk kjøpt gjennom Itunes har vært avhengig av en Ipod og Itunes for å kunne spilles av. Andre musikkfiler har som oftest vært knyttet opp til Windows Media Player. Dette har medført at musikken vanskelig kan kopieres over til flere bærbare enheter, og det å få spilt av musikken i det hele tatt har ofte vært vanskelig nok i seg selv. Flere aktører har derfor begynt å operere med salg av musikk uten sperrer. Blant annet har EMI åpnet for at all deres musikk kan selges uten DRM. Ifølge EMI Norge har dette blitt godt mottatt av kundene, og stadig flere aktører følger etter. Blant annet kan kunder hos amerikanske Amazon få tilgang til all musikken nettbutikken selger helt uten kopisperrer.


Itunes har fått kjeft fra flere hold for at musikken de selger låses til avspilleren Ipod.

MP3-filen fastsettes som standard
Musikkbransjen har lagt merke til at kopisperrefri musikk selger godt. Nå har derfor den engelske musikkbransjen blitt enig om en egen standard for musikk uten sperrer. Ifølge ITavisen har de fått på plass en egen logo som skal garantere ovenfor kundene at musikken kan spilles av både på PC, Mac, mobiler og alle typer musikkspillere. Den nye logoen skal både garantere kundenes rettigheter, samtidig som den skal garantere at musikken som kjøpes er lovlig og at artistene får betalt.


Denne logoen skal garantere både dine og musikkbransjens rettigheter.

Du trenger ikke være datageni
Ifølge BBC har HMV, Woolworths, 7digital, Digitalstores, Tescodigital, Tunetribe, og Play.com gått sammen om den nye standarden. Flere av disse butikkene er, til forskjell fra musikkavdelingen til Amazon, åpne også for norske kunder. 7Digital er svært fornøyde med samarbeidet og den nye logoen.

- Det vakre med en MP3-fil er at når du har kjøpt den så trenger du ikke være noe datageni eller advokat for å spille den av. Du er heller ikke låst til en bestemt distributør eller avspiller, sier Ben Dury fra 7digital, ifølge BBC.


Med en MP3-fil kan du enkelt overføre musikken du kjøper til for eksempel din mobiltelefon.

Musikkbransjen har lenge fryktet at salg av musikk uten kopisperrer skal medføre at piratkopiering av musikk skal spre seg i enda større grad. Her i Norge etterlyser derimot både IKT-Norge, regjeringen og også kundene en løsning for salg av musikk som gir en merverdi for brukerne sett i forhold til ulovlig nedlastning av musikk. Å satse på kopissperrefri musikk er da en god begynnelse.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen