Logitech Harmony 900: Styrer mye, men koster deretter
Test
Logitech Harmony 900: Styrer mye, men koster deretter (Bilde: Logitech)

Logitech Harmony 900

Harmony 900 er siste skudd på stammen fra Logitech i kategorien universelle fjernkontroller. Løftet er at du kan erstatte alle fjernkontrollene i huset, ihvertfall på papiret. I praksis er det vel grenser for hvor nyttig det er å måtte bruke samme fjernkontroll i kjellerstua og i A/V-rommet på loftet.

Men mange med meg har vel en liten haug med fjernkontroller bare for stua, og her kommer den universelle virkelig til sin rett.


Kan Logitech Harmony 900 ersatte denne samlingen?

I esken

Det første jeg tenker når jeg åpner esken er puslespill. Rask opptelling gir 13 biter, og da har jeg ikke talt med CD-en eller bruksanvisningene. Slike universelle fjernkontroller er helt klart for viderekommende, og det synes fra første stund. Heldigvis er det kun initielt oppsett som krever høyere utdanning, og i vanlig bruk er den omtrent som vanlige fjernkontroller.

Med i esken er altså fjernkontrollen, ladetrauet, RF-mottager, to IR-sendere med ledning, to strømforsyninger uten støpsel, fire strømstøpsel hvorav to er britiske, oppladbart batteri, USB-kabel, CD og en del papirarbeid. Litt intuitiv pusling senere og du er klar til dyst.

Takk til Logitech som lånte oss Harmony 900 til test.

Fjernkontrollen

Nær sagt uansett hva du kjøper, så er fjernkontrollen som følger med noe billig skrot. Selv fjernkontrollen til den små-dyre receiveren min ser ut som noe lille Ole har laget på sløyden og dyppet i svart maling.

Derfor er det befriende å bruke Harmony 900. Den er gjennomtenkt, sitter godt i hånden og alle knappene er der du forventer at de skal være. Det er nesten så det skulle fulgt med skulderhylster. Den reagerer til og med på å bli plukket opp, og skrur da på skjerm og tastaturlys uten mer om og men.


Den lille berøringsfølsomme LCD-skjermen er lettlest, og kombinasjonen faste knapper kjente plasser og berøringsskjerm er gull. Da kan du utføre vanlige gjøremål uten å se på fjernkontrollen, og samtidig bruke skjermen til mer avanserte oppgaver. Det oppladbare batteriet varer sånn rundt en uke, og lader opp på få timer.

Rekkevidden på IR er også veldig god. Uhøytidlige sammenligningstester viesr at den er bedre enn de aller fleste av de vanlige fjernkontrollene jeg har i huset. Men gitt pris og oppgave så var vel det akkurat som forventet.

Selv Gollum ville vært imponert over hvor blank den er, men beklageligvis er den også litt av en smussmagnet.

For de som lurer, så husker den på tilstanden på hver komponent den styrer. Slik at den vet når noe er på eller av. Helt til du skrur det av/på for hånd eller bruker en annen fjernkontroll selvsagt. Men opplegget for å komme på rett kjøl igjen etter noe slikt er veldig enkelt.

Nå med RF

Rask innledning for de litt ferske i faget: Fjernkontroller bruker vanligvis infrarødt lys (IR) for å sende kommandoer til komponenten de skal styre. Dette er kjapt, trygt og veldig billig, men har klare ulemper. Du må ha tilnærmet klar sikt fra fjernkontrollen til komponenten, og du kan heller ikke være alt for langt unna. På skikkelig dårlige fjernkontroller må du i tillegg sikte veldig godt.

Alternativet i den litt høyere prisklassen ble fjernkontroller som brukte radiobølger, her kalt Radio Frequency (RF). Slikt går som kjent gjennom både møbler og vegger, og gjør at du ikke en gang trenger å være i samme rom. Min gamle Bang & Olufsen TV brukte RF, og alle IR-fjernkontroller etter det har vært bleke etterligninger av rekkevidden den hadde. Dessverre ble RF litt for dyrt, og nok en gang tapte det beste teknologivalget.

Harmony 900 har i tillegg til IR støtte for RF, men kun for å forlenge rekkevidden av IR-signalene og ikke for å styre gamle B&O TV-er. Med i pakken følger det med en såkalt RF-forlenger. Kort fortalt er det en liten RF-mottager tilkoblet et par IR-sendere. Planen er at du da gjemmer disse i et skap sammen med de stygge komponentene dine. Fjernkontrollen sender kommandoer til RF-mottageren gjennom den lukkede skapdøren. Så går samme kommando ut på IR-senderene inne i skapet for å styre de IR-baserte komponentene der inne.

Jeg ble ikke alt for imponert over rekkevidden på RF-signalene her, men for komponenter i lukkede skap i samme rom fungerer det utmerket.

Merk at du ikke nødvendigvis trenger å lukke komponentene inne i et skap for å dra nytte av RF-forlengeren. Jeg plasserte min på TV-en, og IR-senderene foran komponentene under TV-en. Så slapp jeg å holde fjernkontrollen under bordet slik jeg vanligvis må.

I forrige måned lanserte Logitech et tilsvarende forlengersystem for IR (bilde over). Da må du riktignok ha IR-mottageren synlig på utsiden av skapet, men den sender så videre til IR-senderene inne i skapet. Ikke fullt så god rekkevidde, men er billigere og fungerer med alle Harmony-fjernkontrollene.

Programvaren

For å konfigurere fjernkontrollen trenger du programmet med det oppfinnsomme navnet Logitech Harmony Remote Software samt tilgang til Internett. Førstnevnte følger med på CD, og fungerer kun for Windows og OSX. Vil du ha noe Linux-basert så er Congruity ute i beta og har visstnok implementert store deler av den funksjonaliteten du trenger.


Før du går igang må du opprette en konto hos Logitech. Dette tar to sekunder og gjøres i programmet. Alt oppsett blir gjennom denne kontoen lagret hos Logitech. I tillegg til at programmet henter all informasjon over nett på direkten gjør det at du må ha Internett-tilgang mens du bruker programmet. Harmony 900 har forøvrig en maksgrense på 15 komponenter. Uten at jeg helt har forstått grunnen til den grensen, bør det vel holde for de aller fleste.

Når alle komponentene er inne, kobler man til fjernkontrollen med medfølgende USB-kabel og overfører informasjonen. Da er man i enkleste form ferdig og kan legge alle de andre fjernkontrollene på hylla. Bruker man RF-forlengeren så må man i tillegg overføre informasjon videre fra fjernkontrollen til den. Dette gjøres ved å ta med fjernkontrollen innen rekkevidde av forlengeren og trykke på en knapp. Stort enklere blir ikke det.

Dette er på ingen måte en feilfri applikasjon, og jeg sluttet raskt å telle hvor mange ganger jeg måtte knerte vinduet og starte på nytt. Den har også litt problemer med å se fjernkontrollen til tider, men det løser seg stort sett med tålmodighet eller ved å dra ut USB-kabelen og sette den inn igjen.

En ny verden

Den virkelig store fordelen med en universell fjernkontroll kommer først når man begynner å snakke om det Logitech kaller aktiviteter. Konseptet er veldig enkelt. En aktivitet er en eller flere tastetrykk som til sammen setter komponentene dine i den tilstanden du ønsker. Aktiviteten lytt på radio kan for eksempel bestå av å skru på receiveren og velge radio-modus.

En annen aktivitet kan være se på TV. Hjemme må jeg da skru på Get-boksen, den andre receiveren og TV-en, velge audio-input fra Get-boksen på receiveren og velge video-input fra Get-boksen på TV-en. Med en aktivitet så kan du gjøre alt dette med ett eneste tastetrykk.

Og det som er skikkelig bonus er at du kan ende opp med en fjernkontroll som vet at endringer i lydvolum skal sendes receiveren samtidig som kanalendringer skal sendes Get-boksen. Jeg sier kan ende opp, da det ikke helt slår til hver eneste gang. Det kan for eksempel virke som om mediaspillere ala Popcorn Hour er litt ny materie for Logitech i denne sammenhengen.

PC-programmet har veivisere som hjelper deg å sette opp slike aktiviteter. Disse er av typen "God dag mann!" - "Økseskaft", og det gikk betydelig bedre når jeg ba programmet om å hjelpe til så lite som mulig.

Så vær forberedt på å bruke litt tid foran PC-en for å tilpasse fjernkontrollen til ditt bruk, med et visst stigende frustrasjonsnivå. Maks en fjernkontroll per konto og det at tulleapplikasjonen logger deg ut etter få minutter dersom du ikke gjør noe hjelper heller ikke på godviljen her.

For litt viderekommende, så kan du også definere dine egne knapper på fjernkontrollen. Ikonet og aktiviteten bak bestemmer du selv.

Mangler makro-funksjon

Et lite varsko er at Harmony 900 ikke har makro-funksjonalitet slik enkelte andre Harmony-modeller har. Dette kan gi deg fnatt om du har veldig spesielle krav, men for de aller fleste fungerer aktiviterer godt nok.

Hver aktivitet kan også utvides med ekstra, potensielt tidsforsinkede, kommandoer til hver av komponentene som er med i aktiviteten. I tillegg finnes favorittkanaler og muligheten til å programmere om både faste knapper og de på berøringsskjermen.

Komponentstøtte

225 000 komponenter fordelt på 5000 merker sier vel det meste. Her skal du ha rimelig obskurt utstyr for at det ikke skal være direkte støttet. Og faller du utenfor så kan du ved hjelp av originalfjernkontrollen overføre koder til den nye. Dette er riktignok en litt langtekkelig affære hvor programmet ber deg trykke gitte knapper mens den nye fjernkontrollen snapper opp de riktige kodene, men du gjør det bare en gang.

Er du bekymret over at du har noe som Logitech muligens ikke støtter kan du sjekke på myremotesetup.com. Grensesnittet der er forøvrig identisk med hvordan du leter opp komponenter i PC-programmet.


I en database med et par hundre tusen komponenter er ikke alltid like lett å finne frem, spesielt når enkelte komponenter er i en helt annen kategori enn det du forventer.

Andre komponenter står oppført med sitt originale navn, så den gamle sølvgrå Get-dekoderen finner du for eksempel som Kaon KCF-2000NS. Google er din venn her om du står fast, det er alltid noen som har gjort jobben før deg.

Konklusjon

Det tar ikke lang tid å konkludere med at PC-programmet er det svake leddet i denne pakken. Og at aktivitetssystemet kan være noe restriktitivt og/eller frustrerende for enkelte, inkludert undertegnede. Heldigvis trenger man ikke programmet etter man har satt opp alt og er fornøyd med oppsettet sitt. Noe jeg selvsagt ikke ble i løpet av testeperioden...

Det andre store ankepunktet er jo prisen. Du får jo omtrent kjøpt en bil i India for samme sum. RF-forlengeren og de fire fargede hurtigtastene er det jeg har funnet av merkbare forskjeller fra f.eks. Harmony One til omtrent halve prisen. Visst er det litt større oppløsning på skjermen og du kan laste opp egne bilder for berøringsknappene, men det virker litt stivt uansett. Spesielt nå som Logitech har gitt ut sin IR-forlenger til 60 dollar.

Ellers er dette en glimrende fjernkontroll og et enda bedre konsept, og det er utrolig hvor fort vant man blir til å skru av og på flere ting samtidig.

Når det gjelder mer "hard core"-programmering av aktiviteter for å avdekke hvor langt man kan dra det, får vi eventuelt komme tilbake til i en senere sak. Men det spørs uansett om det ikke blir en universell fjernkontroll på meg til jul, men da en billigere variant – samt en IR-forlenger eller to.


Styrer nesten alt
RF-forlengeren kan drastisk høyne WAF-en
Glimrende når alt er korrekt konfigurert

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter


Hemningsløst dyr
Programvaren er ikke god
Aktiviteter er mer begrensende enn makroer
Nevnte jeg programvaren?

Finn den laveste prisen på Logitech Harmony 900 i vår prisguide.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen