Logitech Harmony 900: Styrer mye, men koster deretter
Test
Logitech Harmony 900: Styrer mye, men koster deretter (Bilde: Logitech)

Logitech Harmony 900

Fjernkontrollen

Nær sagt uansett hva du kjøper, så er fjernkontrollen som følger med noe billig skrot. Selv fjernkontrollen til den små-dyre receiveren min ser ut som noe lille Ole har laget på sløyden og dyppet i svart maling.

Derfor er det befriende å bruke Harmony 900. Den er gjennomtenkt, sitter godt i hånden og alle knappene er der du forventer at de skal være. Det er nesten så det skulle fulgt med skulderhylster. Den reagerer til og med på å bli plukket opp, og skrur da på skjerm og tastaturlys uten mer om og men.


Den lille berøringsfølsomme LCD-skjermen er lettlest, og kombinasjonen faste knapper kjente plasser og berøringsskjerm er gull. Da kan du utføre vanlige gjøremål uten å se på fjernkontrollen, og samtidig bruke skjermen til mer avanserte oppgaver. Det oppladbare batteriet varer sånn rundt en uke, og lader opp på få timer.

Rekkevidden på IR er også veldig god. Uhøytidlige sammenligningstester viesr at den er bedre enn de aller fleste av de vanlige fjernkontrollene jeg har i huset. Men gitt pris og oppgave så var vel det akkurat som forventet.

Selv Gollum ville vært imponert over hvor blank den er, men beklageligvis er den også litt av en smussmagnet.

For de som lurer, så husker den på tilstanden på hver komponent den styrer. Slik at den vet når noe er på eller av. Helt til du skrur det av/på for hånd eller bruker en annen fjernkontroll selvsagt. Men opplegget for å komme på rett kjøl igjen etter noe slikt er veldig enkelt.

Nå med RF

Rask innledning for de litt ferske i faget: Fjernkontroller bruker vanligvis infrarødt lys (IR) for å sende kommandoer til komponenten de skal styre. Dette er kjapt, trygt og veldig billig, men har klare ulemper. Du må ha tilnærmet klar sikt fra fjernkontrollen til komponenten, og du kan heller ikke være alt for langt unna. På skikkelig dårlige fjernkontroller må du i tillegg sikte veldig godt.

Alternativet i den litt høyere prisklassen ble fjernkontroller som brukte radiobølger, her kalt Radio Frequency (RF). Slikt går som kjent gjennom både møbler og vegger, og gjør at du ikke en gang trenger å være i samme rom. Min gamle Bang & Olufsen TV brukte RF, og alle IR-fjernkontroller etter det har vært bleke etterligninger av rekkevidden den hadde. Dessverre ble RF litt for dyrt, og nok en gang tapte det beste teknologivalget.

Harmony 900 har i tillegg til IR støtte for RF, men kun for å forlenge rekkevidden av IR-signalene og ikke for å styre gamle B&O TV-er. Med i pakken følger det med en såkalt RF-forlenger. Kort fortalt er det en liten RF-mottager tilkoblet et par IR-sendere. Planen er at du da gjemmer disse i et skap sammen med de stygge komponentene dine. Fjernkontrollen sender kommandoer til RF-mottageren gjennom den lukkede skapdøren. Så går samme kommando ut på IR-senderene inne i skapet for å styre de IR-baserte komponentene der inne.

Jeg ble ikke alt for imponert over rekkevidden på RF-signalene her, men for komponenter i lukkede skap i samme rom fungerer det utmerket.

Merk at du ikke nødvendigvis trenger å lukke komponentene inne i et skap for å dra nytte av RF-forlengeren. Jeg plasserte min på TV-en, og IR-senderene foran komponentene under TV-en. Så slapp jeg å holde fjernkontrollen under bordet slik jeg vanligvis må.

I forrige måned lanserte Logitech et tilsvarende forlengersystem for IR (bilde over). Da må du riktignok ha IR-mottageren synlig på utsiden av skapet, men den sender så videre til IR-senderene inne i skapet. Ikke fullt så god rekkevidde, men er billigere og fungerer med alle Harmony-fjernkontrollene.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen