Test

Logitech Cordless Desktop LX 501

Det mest iøyenfallende med Logitech Cordless Desktop LX 501 er størrelsen. Det er nesten helt flatt og hele tastaturet har fått veldig tiltalende (for noen) avrundede former. Dette skal gjøre det mer ergonomisk ifølge Logitech, som har undersøkt saken og funnet ut at det er bedre for oss å ikke bøye håndleddene så mye når vi skriver.

Det kan sikkert stemme, men effekten av et helt flatt og avrundet tastatur er nok mer tiltalende for de stilbevisste enn de helsebevisste - og det er helt klart at tastaturet tar seg veldig bra ut ved siden av de siste flatskjermene.

Mediaknapper
LX 501 har også mye bedre mediaknapper enn før, og det har zoom-knapp og rullehjul på selve tastaturet. I tillegg har det de etter hvert så vanlige knappene for musikk- og filmavspilling, men denne gangen med en liten vri:Disse knappene fungerte faktisk i alle programmene vi testet dem med, i motsetning til bare Microsoft sitt, og det uten å bytte fokus. Det vil si at vi kan trykke på "neste"-knappen når vi har iTunes i bakgrunnen, og få høre den neste sangen uten at iTunes blir brakt til forgrunnen og forstyrrer oss. Dermed har Logitech klart å lage de første mediakontrollene vi har vært borti som det faktisk er mulig å bruke.


Tasteøvelser
Selve skrivingen på tastaturet går unna som en vind for oss som er vant til å skrive fort med vår egen, personlige touch-variant. Tastaturet har en mye lavere stigning på knappene enn vanlig. Der knappen for andre tastaturer ligger over hverandre i en slags trapp, ligger LX-tastene nesten på samme nivå - som faktisk fører til mye mindre fingergymnastikk. Vi lurer på hva grunnen kan være til at ingen har kommet på dette før.

Selve tastene er veldig myke og responsive (vi trenger ikke trykke for hardt eller for langt ned for å få en bokstav opp på skjermen), og de er noen av det beste vi har skrevet på - selv om de klikker litt. Dermed er vi ikke kvitt den kontante knatringen som til stadighet siver ut av skriverhulen, selv om det kanskje ikke er all verdens problem for de aller fleste.

Det eneste som kan hemme skrivergleden til enkelte, er at Logitech har valgt en vertikal design på de mye brukte page up/down, delete, home- og end-knappene. Mange er vant til at disse ligger på langs i stedet for på høykant.


F-taster er alltid kontroversielle, og siden LX-tastaturene faktisk har dem, har det også de samme problemene med at de må slåes av og på alt ettersom hvilke funksjoner man foretrekker. De programmerbare tastene er noe de fleste styrer unna til vanlig - de fleste klarer faktisk å starte programmer ved hjelp av musen - og det er forvirrende når man er i et spill og ser at Word starter opp når man trykker på en F-tast.

I LX 501 er derimot ekstrafunksjonene skrudd av som standard, som vil si at man ikke får de samme problemene, med mindre man har glemt at man har skrudd dem på.


Med LX 501 følger for øvrig Logitechs eget MediaLife-program. Dette er HTPC-programvaren deres med "tremeters-grensesnitt". Programvaren fungerer som en kjekk innføring til HTPC-mulighetene i datamaskiner for de som ikke har vært borti sånt før. Det gjør også tastaturpakken attraktiv for bruk i stue-maskiner, selv om det mangler den viktigste komponenten i HTPC-er - nemlig TV-biten.


Plastmus
Musen er som vanlig et kapittel for seg selv, men et svært lite et. Selv om den optiske musen er den første fra Logitech med sideveis rullehjul og (nesten) trinnløs rulling, har den et billig "platsikk"-preg som ikke står helt i stil med den gode byggekvaliteten i LX-tastaturet. I tillegg er den ikke særlig ergonomisk, ettersom den har en veldig høy "rygg" som fører til at man ender opp med å bøye håndleddene sine allikevel.


Vi savner også frem- og tilbakeknappene som har blitt u-unnværlige på Internett og i mappenavigasjon, og vi har aldri hatt noe særlig til overs for programveksler-knappen som ligger bak rullehjulet - ettersom den er veldig lett å "bomme" på. Man kan også lure på hvor nyttig det er med sideveis rullehjul, spesielt for de som har skjermoppløsninger på 1024x768 og oppover - men det er fint at Logitech endelig har fått en egenskap som Microsoft hittil har vært alene om.

Det følger heller ikke med noen batterilader, som vil si at det vil melde seg et prekært behov for en etter noen uker - som er sånn omtrent så lenge batteriene holder med litt tung bruk.Oppsummering
Alt i alt er Logitechs LX-tastatur blant det bedre vi har vært borti - spesielt på grunn av ergonomien, de fine tastene, og sist men ikke minst at det har mediaknapper som det går an å bruke. Musen er bare sånn passe, og vi både håper og tror at de fleste har en bedre mus fra før av. Hvis ikke burde man seriøst vurdere å skaffe seg en.

Dette er også den eneste grunnen til at LX 501-pakken ikke får en helhjertet anbefaling denne gangen. Vi skulle gjerne sett at Logitech i stedet bundlet en MX-mus i denne pakken, men så er det sjelden man får så god kvalitet for så lite penger hva angår tastaturer.+ God ergonomi
+ Veldig bra å skrive på
+ Flott design
+ Mediaknapper som virker


- "Plastikk"-mus

Logitech Cordless Desktop LX 501   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen