Logi med «styrthjelm» til iPad

Logi med «styrthjelm» til iPad

iPad-dekselet Blok fra logi, tidligere Logitech, beskytter iPad-en din mot fallskader.

Logi mener det er et vakkert produkt som beskytter iPad-en din mot å bli knust om du er uheldig og mister den i gulvet. Selskapet har investert mye i utviklingen av dekselet, som bare kan brukes sammen med iPad Air 2. Nyskapningen heter Blok, og kan sammenliknes med en styrthjelm for iPad.

hjorne1.
Slik ser dekselet ut inni. Gummien kan ikke komprimeres, men den kan deformeres. Derfor er det åpne rom som gjør det mulig for gummien å absorbere energien ved sammenstøt. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no
2.
Slik deformeres dekslet, mens brettet overlever fallet. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no
drop.
Her droppes iPad-en mens et kamera filmer alt som skjer med svært høy bildefrekvens. Etter å ha knust 18 iPader hadde ingeniørene nok data til å utvikle en simulator. Så knuste de to brett til, så vi skulle få se hvordan de gjorde det. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no
blok.
Slik ser den enkleste utgaven ut. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Crash test iPads

Vi fikk besøke Logitech i deres designsenter utenfor den irske byen Cork. Anledningen var lanseringen av produktet Blok, et deksel for iPad Air 2. Under utviklingen har logi lagt ned store ressurser i å bygge opp et laboratorium for utvikling av støtdempende deksler med tilhørende kollisjonstesting av iPad-er. 

I laboratoriet har ingeniørene utviklet en iPad-simulator som brukes sammen med programvaren som benyttes til konstruksjonen av iPad-dekselet Blok. Ved å plassere det simulerte nettbrettet i et simulert støtdempende deksel har forskerne klart å beregne nøyaktig hva som vil skje dersom en ipad treffer et solid materiale i en gitt vinkels fra en gitt høyde. Modellen fra simulatoren er så sammenholdt med fysiske tester under kontrollerte forhold. 

Demonstrerer teknologien

Når vi ser en ubeskyttet iPad treffe en betongplate etter med hjørnet først etter et fall fra 180 centimeter, er skadene på brettet tilnærmet identiske med det simulatoren antydet. Metallet i hjørnet gir etter, og glasset på skjermen splintres opp.

Når brettet slippes fra samme høyde med logis nye støtbeskyttende deksel er det dekselet som tar støyten, mens iPad-en er like hel. Hele 26 ganger slippes iPad-en fra 180 centimeter høyde og ned på betongplaten. Brettet slippes på hjørnene, på langsidene, på ryggen og med skjermen ned. Smellet av iPad-en som deiser i betongen med skjermen først får oss til å grøsse. Men iPad-en er uskadet.

Skal være sikkert og elegant

Målet har vært å lage et deksel som gir optimal beskyttelse, samtidig som det er mest mulig elegant, forteller lederen ved designavdelingen. Han legger ikke skjul på at logi er stolte av det nye produktet. Dekselet kommer i tre varianter. Alle dekker baksiden av brettet og rammen rundt. De har også en fot som du kan vippe ut for å plassere brettet i ulike vinkler. Det enkleste dekselet heter Blok Shell, og har ikke noe frontbeskyttelse. Det var dette dekselet som ble demonstrert i krasjtesten vi refererte til.

Så kommer en variant med frontdeksel, Blok Case og til slutt en variant der frontdekselet er et mekanisk tastatur som du kan ta av, Blok Keyboard Case. Sistnevnte drives av to knappebatterier, som skal gi strøm nok til to timer bruk hver dag i fire år. Men tastaturdekselet veier ca. 600 gram, og bidrar til å gjøre iPad-en mer enn dobbelt så tykk som den vil være uten deksler. Det vil antakelig begrense populariteten en del.

Blok Shell kommer også i en mindre utgave tilpasset iPad mini.

blok1.
Bilde fra presentasjonen hos logi (tidligere Logitech). Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Tykkest der der trengs mest

Et av triksene for å gøre iPad-en med beskyttet mot støt er å gi dekselet helt skarpe hjørner. Hjørnene er mest utsatt for støtskader ved fall, og ved å gjøre dekselet helt rektangulært får iPad-en en centimeter ekstra å bremse fallet på. Inne i rammen av polykarbonat og gummi finner du et nøye beregnet sett av gummilameller som  og er med på å ta av støtet.

De nye dekslene kommer i rødt, blått (cyan) og sort. Variantene med frontdeksel har detaljer i lilla på den røde, grått på den sorte, og grønt på den blåfargede.

Stilen kan kort beskrives som minimalistisk. Brettene blir likevel en del større med slike deksler på, og arbeidet designerne til Apple har gjort skjules helt.

Norske priser har vi ennå ikke fått, men den enkleste utgaven skal koste 34,99 euro, som tilsvarer cirka 300 kroner. Blok Case skal koste 69,99 euro (cirka 600 kroner), mens toppmodellen med tastatur koster 129,99 euro (cirka 1140 kroner).

Vi tviler ikke på at mange iPader vil kunne leve atskillig tryggere i et deksel som dette, men for øvrig er vi ikke like optimistiske som logi med tanke på hvordan mottakelsen vil bli. 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen