Pulse Smartpen kan nok beskrives som studentens drømmeverktøy.
Test
Pulse Smartpen kan nok beskrives som studentens drømmeverktøy. (Bilde: Einar Eriksen)

Livescribe Pulse Smartpen

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Spesifikasjoner

Dimensjoner: 15,5 x 1.4 centimeter, 36 gram
Skjerm: 96 x 18 piksler, OLED
Minne: 1 GB (over 100 timer lydopptak) eller 2 GB (over 200 timer lydopptak)
Batteri: 300 mAh
Bundel:
    Notatblokk med 100 sider
    Bæreveske og halssnor
    To ekstra pennstifter, én "pekepenn"
    Ladestasjon (USB med dataoverføring)

Spesifikasjoner

Dimensjoner: 15,5 x 1.4 centimeter, 36 gram
Skjerm: 96 x 18 piksler, OLED
Minne: 1 GB (over 100 timer lydopptak) eller 2 GB (over 200 timer lydopptak)
Batteri: 300 mAh
Bundel:
    Notatblokk med 100 sider
    Bæreveske og halssnor
    To ekstra pennstifter, én "pekepenn"
    Ladestasjon (USB med dataoverføring)

Vi takker digitalpenn.no for lånet av Livescribe Pulse Smartpen

Livescribe Pulse Smartpen er et produkt for deg som ikke klarer deg med bare mus og tastatur. Pulse Smartpen er rett og slett en vanlig kulepenn med en haug digitale finesser. Det er faktisk en penn med 150 MHz prosessor og 2 GB lagringsplass innebygget.

Nå kan du skrive alt av notater, tegne skjematiske tegninger og hva som helst annet med pennen, og på en enkel måte overføre notatene til PC-en. Med andre ord kan det være et smart produkt for studenter som ikke vill fylle hele hybelen med ringpermer og de i arbeidslivet som noterer mye på den gammeldagse måten eller bruker pennen til å tegne. 

I tillegg har den en innebygget diktafon, så vel som både vanlig og vitenskapelig kalkulator. Et lite display på pennen viser deg menyen så vel som mye annen nyttig informasjon. En medfølgende dockingstasjon både lader opp pennen og tillatter deg å overføre notatene til PC-en din.

Med Pulse Smartpen følger det med en beskyttelsesveske. (Alle foto: Einar Eriksen)
Med Pulse Smartpen følger det med en beskyttelsesveske. (Alle foto: Einar Eriksen)
En skriveblokk med 100 ark følger også med.
En skriveblokk med 100 ark følger også med.

Slik fungerer Pulse Smartpen

Papiret du skriver på har små prikker i seg, som gjør at et innebygd infrarødt kamera i pennen merker nøyaktig hvor på arket du skriver eller tegner. Når pennspissen hviler mot arket, begynner pennen å registrere akkurat det du påfører papiret, og lagrer alt i det innebygde minnet. 

Alt du skriver lagres på det innebygde minnet, og du kan overføre notatene til PC-en ved at du kobler pennen til med en dockingstasjon med USB-tilkobling. Resultatet er bildefiler, og til og med sidetallene er registrert og sortert på riktig måte. Dermed lander alt i korrekt rekkefølge når du arkiverer notatene på PC-en. 

Det er enkelt å søke i teksten.
Det er enkelt å søke i teksten.

Og ikke nok med det, du kan også søke i notatene dine. Uansett hvor stygt vi skrev, merket vi at søkemotoren finner de fleste ordene vi skriblet ned ettersom den søker etter håndskrevne ord som kan ligne på det du søker etter på PC-en. 

Pennen fungerer med svært god presisjon, og vi la ikke merke til noen ulikheter mellom de håndskrevne notatene og det vi så på PC-en etterpå. Det ser rett og slett ut som rene kopier. Notatene kan du også laste opp til en egen server du får tildelt fra Livescribe på 256 MB, slik at du kan dele notatene dine med andre. 

Det er verdt å nevne at det finnes programvare både til Windows og til Mac, men pennen krever XP eller Vista for Windows eller OS 10.5 (leopard) for Mac-brukere.

En rekke virtuelle taster i skriveblokken lar deg styre pennen.
En rekke virtuelle taster i skriveblokken lar deg styre pennen.

Taster på papiret

Nederst på hver side av notatblokken finner du en rekke "taster". Når du trykker på disse med Pulse Smartpen registrerer pennen hvilken "tast" du trykker på, og på denne måten styrer du pennen. På hvert ark finner du blant annet en virtuell navigasjonstast og taster for å styre diktafonen.

Pennen festes i ladestasjonen ved hjelp av magnetisme, og ladestasjonen kobles til PC-en ved hjelp av USB.
Pennen festes i ladestasjonen ved hjelp av magnetisme, og ladestasjonen kobles til PC-en ved hjelp av USB.

Dersom du plutselig har behov for en ny navigasjonstast, av en eller annen grunn, kan du enkelt tegne et kryss og dobbeltklikke i midten med penna. Det krysset du tegnet fungerer nå automatisk som en virtuell navigasjonstast.

Du kan klistre egne virtuelle taster på for eksempel skrivebordoverflaten.
Du kan klistre egne virtuelle taster på for eksempel skrivebordoverflaten.

I pakken følger det med en skriveblokk i A4-format, og i denne finner du i tillegg medfølgende klistremerker av forskjellige slag. Tre kalkulatorer følger med, et klistremerke som gir deg visning av tid og dato, åtte som gir deg navigasjonstaster og en rekke andre nyttige "taster". Disse kan du for eksempel klistre på skrivebordet ditt.

Bakerst og fremst i skriveblokken finner du en "vitenskapelig" kalkulator med funksjoner som sinus, cosinus og tangens, eksponenter, pi og mye annet. Her er det bare å trykke, og pennen gjør utregningen for deg og viser svaret i displayet. Et tastatur er også med i skriveblokken, men denne funksjonen er foreløpig ikke tilgjengelig. Den kommer i en senere oppdatering av programvaren til pennen.

Du trenger heller ikke nødvendigvis å skrible på klistremerkene. Pennspissen kan nemlig tas ut, og du kan bytte den ut i en medfølgende spiss uten blekk. Det følger forøvrig med to pennspisser med blekk i tillegg.

Når du trenger nye skriveblokker kan du bestille disse på produsentens nettsider, eller du kan rett og slett printe de ut. På nettsidene finne du nemlig en mal med alle prikkene på arket i de rette posisjonene, og med virtuelle taster nederst og det hele. Vi synes også det er praktisk at du kan bestille mindre versjoner av notatblokkene på Livescribe.com.

En mikrofon og høyttaler lar deg spille inn og spille av lyd.
En mikrofon og høyttaler lar deg spille inn og spille av lyd.

Diktafon med bokmerkemuligheter

Pulse Smartpen har en innebygget diktafon. For å ta opp lyd trykker du på den virtuelle record-tasten i notatblokka. Dersom stemmenotatet ditt tilhører det du skrev om på samme side, kan du enkelt trykke på tasten som betyr "opprett bokmerke", slik at stemmenotatet er plassert på selve notatet når du overfører det til PC-en. 

Rent praktisk markeres tekst med diktafonlink grønn, som en link. Når du ser på notatene kan du klikke på "linken", så spilles taleopptaket av. I tillegg er det selvsagt mulig å spille av og lagre taleopptakene for seg selv.

Diktafonen fungerer forøvrig helt utmerket, og kan fange opp stemmer på lang avstand. I notatblokken kan du også velge om du tar opp i en stor forelesningshall eller i et lite konferanserom. Det innebygde minnet på 2 GB lar deg ta opp mer enn 200 timer med diktafonen. 

En innebygget høyttaler kan spille av notatene i forbløffende høyt volum. Pennen har også et medfølgende hodesett med mikrofon som tilkobles pennen ved hjelp av en 2,5 millimeters minijack-utgang. 

Oversett ord og spill piano

I Pulse Smartpen ligger det en demoversjon av en oversetter. Foreløpig er det bare lagt inn noen få ord, men det blir trolig mulig å laste ned en fullversjon senere - muligens mot betaling. 

Det "Translator"-funksjonen er ment å gjøre, er iallefall å oversette det du skriver på papiret. Foreløpig er det bare en kort rekke ord å velge mellom på engelsk, som pennen kan oversette til spansk, arabisk, mandarin eller svensk.

Pianoet tegner du på skriveblokken, og deretter trykker du på de virtuelle tangentene for å spille.
Pianoet tegner du på skriveblokken, og deretter trykker du på de virtuelle tangentene for å spille.

Piano-funksjonen er nok for de fleste mer underholdning enn nytte. Velger du piano i menyen, ber pennen deg tegne ni loddrette streker. Når du er ferdig ber den deg binde strekene med en lang horisontal strek i topp og bunn, og skrive en "i" og en "r" ved siden av pianoet. 

Dette gir deg et piano med en oktav heltoner, og dessverre ingen halvtoner. Dermed er det ganske begrenset hva du kan spille.

Deretter kan du "spille piano" ved å trykke på tangentene. I-området på arket lar deg skifte instrument, og "r" lar deg starte rytmemaskinen eller skifte mellom forskjellige rytmer. 

Alt i alt: Genialt produkt.
Alt i alt: genialt produkt.

Konklusjon

Pulse Smartpen imponerer oss på mange områder. Den er svært presis, og notatene du skribler ned blir som rene kopier i god oppløsning når du overfører de til PC-en. 

At du kan søke etter ord i notatene dine på PC-en er svært praktisk, og funksjonen fungerer bedre enn vi hadde våget å håpe på. I tillegg vet den hvilke sider du skriver på i skriveblokken, slik at alt plasseres i riktig rekkefølge. 

Diktafon-funksjonen er også praktisk, og du kan bokmerke talenotater du selv snakker inn i pennen eller det foreleseren din sier bare ved et enkelt trykk på den virtuelle bokmerketasten på arket. På den måten linker du talenotatene til forskjellige sider i notatene dine, for eksempel hvis foreleseren snakker rundt det du nettopp noterte. Mikrofonen fanger også opp det meste uten å inkludere for mye støy. 

Alt i alt kan Pulse Smartpen være drømmen for studenter eller for eksempel ingeniører som gjerne vil skrible ned skjematiske tegninger før de tegner i Autocad eller gjøre utregninger på papiret for å få best mulig oversikt. 

Prisen på Pulse Smartpen er omtrent 1300 kroner for 1 GB-versjonen eller 1800 for 2 GB hvis vi regner inn merverdavgiften på produsentens egen pris. Dette er ikke lite penger for en gjennomsnittlig student, men for de pengene får du god oversikt i notatene dine og du trenger ikke lenger fylle opp bokhylla med ringpermer. Å lage en mappestruktur på PC-en er langt enklere enn å sortere notatene mellom skilleark.

Du kan kjøpe pennen på livescribe.com eller hos den norske nettbutikken digitalpenn.no.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen