TEST: Livescribe Echo

Test Livescribe Echo

(Bilde: Espen Irwing Swang, Amobil.no)

James Bond ville elsket denne pennen

Skriv på papir, og lagre på PC - med lyd.

Livescribe Echo


+ Enkel å lære
+ Søkefunksjon finner håndskrevne ord i teksten
+ Svært god opptaksfunksjon
+ Oppladbar
+ Lenker lyd til tekst
+ Mange funksjoner for deling av dokumenter
+ 8 GB minne


- Ikke Bluetooth
- Krever spesialpapir
- Øreplugger er ekstrautstyr
- Høy pris
femmer.

Det finnes mange kulepenner, men Livescribe Echo er kanskje den mest kule pennen vi har hatt mellom fingrene. Med innebygget kamera, lydopptaker og 8 GB minne, kan pennen ta opp notatene dine og vise dem på en pc. Og når du ser notatene på skjermen kan du høre hva som faktisk ble sagt mens du noterte.

Regnestykkene "taster" du inn på omslaget til skriveblokken. Svaret dukker opp på pennens display.
Regnestykkene "taster" du inn på omslaget til skriveblokken. Svaret dukker opp på pennens display.
Kameraet "ser" de mikroskopiske prikkene. Det tar 70 bilder i sekundet.
Kameraet "ser" de mikroskopiske prikkene. Det tar 70 bilder i sekundet.
Berør disse feltene for å starte opptak, sette bokmerke osv.
Berør disse feltene for å starte opptak, sette bokmerke osv.
Bak på pennen kan du blant annet koble til øreplugger.
Bak på pennen kan du blant annet koble til øreplugger.
Penne er god å skrive med. En refill (ekstra blekk) følger med i pakken.
Penne er god å skrive med. En refill (ekstra blekk) følger med i pakken.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Lyd til notatene

Det gjør denne pennen til det ideelle verktøyet for deg som skal ta notater samtidig som noe blir sagt. Typiske bruksområder er møtereferater, forelesninger og intervjuer, men du kan like gjerne bruke pennen for å notere ned en oppskrift som noen leser opp for deg. Med lydopptak på pennen kan du notere stikkord med det samme, og fylle inn resten etterpå.

Det spesielle med denne måten å ta notater på er at lydopptaket er lenket til teksten. Setter du pennen mot er ord du har skrevet, spilles lyden av fra nøyaktig der du skrev. Du kan så spole lyden litt tilbake, og spille den av raskere eller langsommere enn originalopptaket. Langsomt kan være greit om du vil fylle inn med flere notater, mens rask avspilling gjør at du kjapt kan sjekke at notatene stemmer.

Det er faktisk rene magien. Men som med all annen «magi», har også dette sin naturlige forklaring.

Papir med mikroprikker

Du kan laste ned apper til kulepennen, og du kan dele notatene på mange ulike vis.
Du kan laste ned apper til kulepennen, og du kan dele notatene på mange ulike vis.

I tilfellet med pennen Livescribe Echo ligger løsningen i papiret. Papiret har et mønster av små prikker som du knapt kan se med det blotte øyet. Du må altså skrive på dette spesialpapiret for at magien skal virke. Pennens kamera registrerer prikkene på papiret når pennespissen berører underlaget. Skriften kobles til en tidslinje, og det samme gjør lydopptaket. Dermed kan du i ettertid fører pennen tilbake til papiret, og den vil vite når i lydopptaket du førte pennen over denne delen av papiret.

Det hele lagres som en animasjon med lyd, og denne kan i ettertid spilles av på en PC. Du kan selvsagt bruke pennen på vanlig papir som en hvilken som helst annen penn, men da lagres ingen ting i pennens minne.

Apps for kulepennen (!)

Men det stopper ikke med dette. For den nye digitalpennen fra Livescribe kan også kobles til ulike apps som utvider bruksområdet. Du kan for eksempel lage notater som du legger rett på Facebook, eller du kan hente dem opp på mobiltelefonen din.

Slik ser det ut når du senere åpner dokumentet på Facebook, i en nettleser eller via de mange løsningene for deling av dokumentene dine. Klikk hvor som helst på teksten for å "spole" i lyden:

Bak på pennen sitter en utgang for hodetelefoner, så du kan spille av opptakene uten å forstyrre noen. Opptakeren i pennen er forbausende god.

På enden sitter også en micro-USB-kontakt. Denne må du bruke for å overføre notater til PC-skjermen.

Programvaren du bruker for å holde orden på notatene dine er gratis. Den fungerer godt, og gjør det enkelt å dele notater ved hjelp av dra-og-slipp-metoden. Trekker du et notat ned på Facebook-ikonet, så publiseres notatet på Facebook. Tilsvarende kan du sende det til en rekke andre steder. Ved hjelp av tilleggsprogrammer kan du også få håndskriften "oversatt" til ordinære fonter. Det har vi ikke forsøkt.

Ikke Bluetooth

Det som skiller denne pennen fra de første Anoto-pennene, som Nokias digitalpenn, er at det ikke er Bluetooth i pennen. Dermed kan du ikke sende notatene trådløst fra pennen via mobilnettet.

Til gjengjeld har pennen 8 GB minne, så du kan ha enorme mengder notater laget.

Pennen har en utsalgspris på 1990 kroner. Det finnes dyrere kulepenner som ikke kan digitalisere tekst, men er du ute etter en vanlig kulepenn er ikke denne for deg. Alternativt koster pennen med 2 GB minne 1290 kroner, mens den med 4 GB minne koster 1790 kroner.

Skriv ut ditt eget papir

Spesialpapiret som du trenger har en høy, men ikke helt uoverkommelig pris. En pakke med 4 stk «vanlige» A4-blokker med huller og linjer koster 299 kroner. Har du en god skriver (minst 600 dpi) kan du dessuten skrive ut ditt eget papir fra Livescribe-applikasjonen.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen