Live view med rask autofokus

A300 og A350 er helt identiske av utseende.
A300 og A350 er helt identiske av utseende.

Tidligere har det ikke vært mulig med ordentlig seriebildefotografering mens man bruker live view. Årsaken har vært at autofokusen enten krevde at speilet ble vippet ned, eller at den har vært så treg at du ikke har kunnet bruke den til noe som krever hurtighet.

Dette problemet skal Sony ha overkommet, og kameraene klarer to bilder i sekundet ved bruk av live view og med full autofokus. Benytter du søkeren på tradisjonell måte, er hastigheten 2,5 eller 3 bilder i sekundet henholdsvis for A350 og A300.

Årsaken til forskjellen er forskjellen i oppløsning. A350 har 14 megapiksler, mens A300 har 10. Men forskjellen i oppløsning, opptakshastighet og kapasitet i bufferet (4 RAW-filer hhv. 6) er de eneste forskjellene mellom disse modellene. Det betyr i praksis at brukeren kan velge om han vil ha den høyere oppløsningen eller ikke, og for oss som tester betyr det at vi endelig har muligheten til å se hva forskjellen i oppløsning faktisk betyr for bildekvaliteten.

Begge har skjerm som kan vippes i opp/ned-retning, altså ikke ordentlig vridbar som hos Olympus og Panasonic, men bedre enn det Canon og Nikon har å skilte med. Det fungerer godt ved fotografering fra høyt eller lavt punkt, men ved makrofotografering kan det være det ikke holder. Du kan heller ikke vende skjermen innover for å beskytte den.

Skjermen kan vippes men ikke vris
Skjermen kan vippes men ikke vris

Sony ønsker å utnytte live view best mulig, og tilbyr en digital zoom når du benytter det. Ikke bare kan du zoome inn på bildet for å se detaljer, men du kan zoome inn, og ta bildet, og så lagrer kameraet kun det innzoomete bildet. Men dette kan man jo gjøre i bildebehandling etterpå sier du sikkert, og det er helt korrekt, men mange synes det er mye lettere når man ser på skjermen det man faktisk får i bildet. Det er ingen ”killer-app”, men kan ha sin nytte i enkelte tilfeller. Den digitale zoomen er på 1,4x eller 2x, altså som tradisjonelle teleconvertere. Fordelen er at du ikke mister noe lys. Ulempen er at du mister oppløsning. At den er begrenset til 1.4 eller 2 forstår vi heller ikke helt poenget med. Man mister da såpass med fleksibilitet at mye av poenget forsvinner.

Kameraene er beregnet på vanlige brukere. Dette er ikke proffkameraer, men vil gjøre nytten for veldig mange som ikke trenger lynraske serier. Trenger du derimot lange serier, kan begge ta serier i beste JPEG-kvalitet så lenge det er plass på minnekortet.

Du vil kunne kjøpe dem som kun hus, eller i to ulike kit. Det ene med hus og DT18-70mm f/3.5-5.6 og det andre med DT55-200 f/4-5.6 i tillegg.
Prismessig vil de legge seg mellom A200 og A700, men mer nøyaktig pris enn det er ikke satt ennå.
A350 vil bli tilgjengelig i mars, mens du må vente til april før du får kjøpt A300.

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen