LIVE: Orion flyr nå over Stillehavet
(Bilde: NASA/Bill Ingalls)

LIVE: Orion flyr nå over Stillehavet

Orion er neste generasjons romfarkost. Her kan du se oppskytningen.

Det er spennende dager for romfartsentusiaster om dagen. NASA skal nå testfly det nye, høyteknologiske romfartøyet Orion, fartøyet som skal ta over for de gamle romfergene.

Opprinnelig skulle testflyvningen finne sted på torsdag, men grunnet dårlig vær er oppskytningen utsatt til i dag, mellom 13.05 og 15.40 norsk tid.

Veien til Mars

De etter hvert så ikoniske romfergene er etter 30 år blitt pensjonister og det er Orion som etter planen skal ta over for å frakte passasjerer ut i rommet. Men først må fartøyet testflys, og det er det som står på planen for i dag.

Dagens testflyvning er i første omgang ubemannet, men om dagens testflyvning går bra er målet på sikt å få klargjort fartøyet til å håndtere passasjerer. Planen er at fartøyet skal takle lange reiser, slik at Mars etter hvert vil være innenfor rekkevidde.

– NASAs «umulige» rakettmotor er trolig ikke mulig
Ikke alle har troen på mirakelmotoren »

Overlever kapselen?

Målet for dagens testflyvning er å se hvordan Orion klarer turen ut i verdensrommet. Holder varmeskjold og strålebeskyttelse? Fungerer programvaren? Ikke minst, kommer kapselen seg trygt ned igjen?

Dagens luftetur skal etter planen ta rundt 4,5 time og da skal Orion sendes opp til en høyde på 5,8 kilometer ut i rommet. Hvis alt går bra, lander kapselen etter planen i Stillehavet et sted utenfor San Diego.

Symbolske passasjerer

Selv om dagens tur er ubemannet, har en rekke symbolske gjenstander fått plass i kapselen. Blant annet blir det med et tyrannosaurus rex-fossil, en månestein og en oksygenslange fra en Apollo-romdrakt. Gjenstandene skal symbolisere menneskehetens fremgang og teknologiske fremskritt.

Noen kjente «fjes» har også funnet veien til kapselen. NASA samarbeider nemlig med Sesame Street og sender blant annet Kakemonsterets kjeks og Erlings badeand med ut i rommet. Håpet er at det skal inspirere barn til å velge realfagsutdanning.

NASA viser oppskytningen live her, og du kan også se videostrømmen nederst i denne artikkelen.

Hvor kommer livet på jorden fra?
Det håper Japan å finne svaret på inne i en asteroide »

(Kilde: NASA, NRK, Gizmodo)


Broadcast live streaming video on Ustream

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen