Little Miss Sunshine

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Fra tid til annen dukker det opp debutantfilmer av typen ”American Beauty”, nærmest ut fra intet, som virkelig slår luften ut av deg. ”Little Miss Sunshine” er, til tross for en imponerende rollebesetning, kjærlighetsbarnet til de uskrevne bladene Jonathan Dayton, Valerie Faris og Michael Arndt, og filmen strutter av en energi som nesten bare forekommer i debutfilmer. Den er også noe så sært som en sort komedie som også er en ”feelgood”-film, og av en eller annen merkelig grunn føles det som det mest naturlige ekteskapet Hollywood har kommet opp med på lenge.

Dysfunksjonell familie med et ønske om å fungere

Se større versjon og flere bilder
Dysfunksjonell familie med dysfunksjonell bil.

I ”Little Miss Sunshine” blir vi kjent med den noe sære, men likevel ganske normale familien Hoover. Greg Kinnear spiller en overoptimistisk familiefar som sliter med å få endene til å møtes, og som også har trøbbel med sin hobbynarkomane far, som etter å ha blitt kastet ut av gamlehjemmet er blitt tvunget til å flytte hjem.

Fruen i huset, portrettert av Toni Collette, sliter på sin side med å være den eneste i familien med fast inntekt, samtidig som hun nylig har blitt tildelt ansvaret for sin bror, i Steve Carells skikkelse. Han har i tillegg forsøkt å ta livet sitt, og derfor må han ha tilsyn døgnet rundt.

Barna, Olive og Dwayne, har også sitt å stri med. Dwayne har for eksempel ikke snakket på flere måneder, noe han heller ikke har tenkt å gjøre før han oppnår sitt mål, nemlig å bli tatt opp på jagerpilotskolen. Olive er på sin side besatt av å delta i skjønnhetskonkurransen ”Little Miss Sunshine”, noe som også iverksetter filmens handlingsforløp; en biltur på tvers av Amerika der hele familien utsettes for komiske hendelser, personlige katastrofer, nedturer og oppturer.

Autentisk, absurd og artig

Filmens handling høres kanskje ikke ut som verdens mest originale, men det er likevel noe spesielt som oppstår i punktet mellom den sorte komedien og roadmovien, som gjør at du verken føler at du sitter og ser en klone av ”American Beauty”, men heller en film som kan minne om mye, men står klart og støtt på egne bein.

Det er også imponerende hvordan en film så lekende klarer å ta oss med på en berg- og dalbane av stemninger. Ett øyeblikk kan det være noe dønn alvorlig og gripende som foregår, før det blir avløst av et latterutbrudd hos tilskuerne.

Se større versjon og flere bilder
Familien opplever både oppturer og nedturer i "Little Miss Sunshine".

Både regi og skuespill sitter som en skreddersydd dress, og man skulle aldri tro at filmens to regissører nesten utelukkende har en fortid som musikkvideoregissører, for ”Little Miss Sunshine” er veldig tradisjonelt fortalt, uten overhurtig klipping eller stilperfeksjon til det kvalme. Steve Carell er også virkelig i sitt ess som den depressive Frank, der han både utnytter sitt komiske talent, så vel som sin evne til å være en troverdig stakkar.

Konklusjon

”American Beauty” har blitt nevnt ofte i denne anmeldelsen, og det er ikke til å skyve under en stol at de som likte Sam Mendes’ Oscarvinner fra 1999 nok også vil kunne omfavne denne filmen, for samfunnssatiren er så klart til stede, noe som kommer veldig tydelig frem mot filmens slutt. Likevel er ”Little Miss Sunshine” på mange måter en varmere film, og den har også noen grader mer tilgjengelig humor. Der ”American Beauty” så mørkt på livet finnes det i ”Little Miss Sunshine” lys i skumringen.

Samlet sett spørs det likevel om vi har med en ny klassiker å gjøre, og det kan også hende noen vil ha problemer med å akseptere familien Hoovers handlingsmønster, selv om undertegnede mener den er en veldig viktig brikke i å lese filmens satire. ”Little Miss Sunshine” er derfor absolutt verdt både kinopengene, og det DVD-en en dag vil koste. Den er også en film selv de som vanligvis skyr ordet drama, både på grunn av sin humor og glimrende skuespill, vil kunne kose seg med.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen