Anmeldelse
Ethan Hawke som tøffingen Paulie.

Litt mer enn bare gangstere

Sosiale underklasser finnes tydeligvis i enhver amerikansk storby – fra de tradisjonelle afroamerikanske og latinodominerte gjengene til litt mer diffuse grupperinger av etterkommere av italienske og irske immigranter. I What Doesn't Kill You møter vi på den sistnevnte gruppa i et kriminelt miljø i Boston, personifisert gjennom bestevennene Paulie og Brian. Vi følger dem gjennom tykt og tynt, og spesielt Brians utvikling er filmens store fokus.

What Doesn't Kill You er regissert av Brian Goodman – som også innehar en sentral rolle som krimbossen Pat. Manuset skrev han sammen med kameraten Donnie Wahlberg, broren til Mark Wahlberg som kanskje er best kjent som Carwood Lipton fra Band of Brothers, og vi finner også ham i en av rollene. Filmen er delvis selvbiografisk, da Goodman selv har opplevd mye av det som skjer. De kjente skuespillerne Ethan Hawke og Mark Ruffalo spiller vennene Paulie og Brian.

Rise-and-fall

På klassisk vis blir vi kastet rett inn i et actionfylt og nervepirrende ran. Denne in medias res-åpningen sørger for å sette stemningen, skape frempek og vise hvilke tragedier vi har i vente for duoen Brian og Paulie – to arbeiderklassegutter i Boston som begynner med småbrekk i tenårene og fortsetter med å bedrive utpressing og narkolanging i sine mer voksne dager. Brian har to sønner og ei kone, mens Paulie lever det glade og forholdsvis bekymringsfrie ungkarslivet med piker, vin og sang. Eller rettere sagt strippere, sprit og slåssing. Brian – til tross for å være familiefar – går enda lenger og bytter ut vin og sang med kokain. Slik blir det bråk av i heimen!

What Doesn't Kill You er på mange måter en erketypisk rise-and-fall-fortelling satt til et kriminelt miljø. Vi ser hovedpersonene vokse opp fort, bli tatt inn i varmen av en lokal boss, gå lei av å være løpegutter, deale på si, havne i trøbbel både hjemme og på "jobb" og så videre. Noen vil sikkert finne dette Hollywood-aktige formularet uutholdelig kjedelig, men det ville vært dumt å avfeie What Doesn't Kill You bare på grunnlag av dette. Filmen har nemlig noen styrker som er verdt å nevne.

Fall-and-redemption

En av de to hovedpersonene i dette krimdramaet, Brian, er egentlig den eneste hovedrollen etter hvert som filmen får utspille seg. Det er han som forsøker å gå gjennom forandring for å kunne leve et liv som kan gjøre ham til en virkelig far for sine to sønner. Det er han som har mest å tape. Paulie går rundt med en overdreven gangsta attitude gjennom hele filmen, og har få eller ingen tegn til å verken forbedre eller forandre seg. Tøff i trynet til siste slutt! Dermed er det lettere for oss å identifisere oss med Brian, som ved sine vanskelige stunder fremstår både mer dynamisk, flerdimensjonal og sympatisk.

Det relativt store fokuset på Brians kamp for tilværelsen og for kjærligheten til kona og sønnene, hadde selvfølgelig ikke gått bra hvis ikke Mark Ruffalo virkelig hadde gnistret i rollen. Ruffalo spiller knallbra, både som full og forferdelig, samt edru og nedbrutt. Man kan muligens klage på Ethan Hawkes rolleprestasjon i forhold, men Paulie fungerer som Brians motvekt i filmen, og får derfor tydeligere frem de positive og flerartede sidene ved ham. Uten Brians emosjonelle drama og kamp for å komme seg vekk fra det kriminelle livet, hadde What Doesn't Kill You vært vesentlig svakere med sine mange klisjéfylte situasjoner og temaer. Men slik er det heldigvis ikke.

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

Med What Doesn't Kill You kunne vi fått servert nok en klisjéfylt og forutsigbar film om det organiserte kriminelle livets forlokkelser og fallgruber, men isteden får vi et menneskelig drama i sentrum som løfter filmen opp fra middelmådighet. Mark Ruffalo er overraskende god i rollen som Brian, og holder på interessen vår i løpet av hele filmens varighet. Filmen er ellers en grei miljøportrettering, men styrken ligger i den indre ferden til Brian.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen