Lite og nett fra Dell

De fleste forbinder Dell med store og trauste datamaskiner i bærbart og stasjonært format, men den siste tiden har den forhenværende PC-giganten så smått begynt å skifte fokus. For nærmere ett år siden lanserte selskapet sin første håndholdte datamaskin, kjent som Axim A5, og i dag trakk Dell sløret av en oppfølger kalt Axim A3 såvel som selskapets første MP3-spiller.

Selskapets grunnlegger, Michael Dell, har allerede skissert ut for pressen hvordan selskapet skal forandre markedet for forbruker-elektronikk på samme måte som de i sin tid skapte store omveltninger i PC-markedet, og den siste tiden har vært med på å forandre markedet for håndholdte.

Stikkordet er pris. Da Axim A5 kom på markedet tidligere i år var dette en 2000-kroners PDA som var teknisk overlegen konkurrentenes modeller til 3000 kr og mer. I kjølvannet av lanseringen har prisene på håndholdte falt dramatisk verden over, og samtlige av de store produsentene har sett seg nødt til å kutte på marginene sine for å klare å konkurrere om kundene.

I dag entret Dell nok et nytt marked med lanseringen av Dell Digital Jukebox, en harddisk-basert MP3-spiller av samme type som Apples iPod og Creatives Nomad Jukebox. Selskapet var sparsommelig med detaljene om den nye spilleren, men det er bekreftet at den vil ha en lagringskapasitet på 15 GB og skal være ute i butikkhyllene på det amerikanske markedet til juletider.

Prisnivået til den nye MP3-spilleren har enda ikke blitt offentliggjort, men de fleste analytikere regner med at selskapet også denne gangen vil satse på å underby konkurrentene på pris. Mange håper at Dell vil klare å presse ned profitt-marginene i også dette markedet og dermed senke den gjennomsnittlige prisen man må betale for harddisk-baserte MP3-spillere.

Dell kunne dessuten avsløre at de holder på å utvikle en tjeneste for betalt nedlastning av musikk over nettet, kalt Dell Music Store. Planen er å ta opp konkurransen med etablerte tjenester som Apple iTunes og BuyMusic, og ifølge selskapets uttalelser vil tjenesten ligge på det samme prisnivået som disse - dvs i underkant av 10 kroner per sang og 100 kroner for et album.

Selskapet kunne også vise frem sin nyeste Pocket PC, denne gangen med modellnavnet Axim X3. Dette skal være en både tynnere og lettere oppfølger til den snart ett år gamle modellen Axim A5, og den skal blant annet skal være tilgjengelig i en versjon med integrert støtte for 802.11 trådløse nettverk.

Mens Dell hittil har holdt tett om de fullstendige spesifikasjonene til X3, har vi kunnet hente ut en del saftige opplysninger i forbindelse med registrering av modellen hos det amerikanske organet FCC. Blant annet vet vi at enheten vil ha dimensjoner på 111 x 76 x 15 mm og ha en vekt på kun 138 gram, noe som vil gjøre den både tynnere og lettere enn modeller som Palms Tungsten T.

Det er også klart at X3 vil være utstyrt med en MMC/SD-kort plass, men i motsetning til forgjengeren ikke vil ha støtte for CompactFlash-kort. Batteriet skal ha en kapasitet på 950 mAh, men dette skal kunne byttes ut med et nesten dobbelt så kraftig 1800 mAh batteri etter kundens preferanse. Dette burde øke batterilevetiden kraftig, men vil selvsagt også medføre en økning i vekten.

Uoffisielle opplysninger fra BargainPDA.com antyder dessuten at Dell vil lansere tre forskjellige modeller i den nye X3-serien, og at disse vil være utstyrt med Intel XScale-prosessorer på henholdsvis 300 og 400 MHz. Nettsiden hevder også at den 802.11-utstyrte modellen vil ha en utsalgspris på 3000 kroner ($400), noe som hittil er ubekreftet fra Dells side.

Dessverre vil vi neppe få se noe til Dells nye produkter og tjenester på det europeiske markedet før en gang over nyåret, da selskapet i utgangspunktet vil prioritere det amerikanske markedet før jul.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen