Lite, lett og nett fra Lenovo
Teknofil

Lite, lett og nett fra Lenovo

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Det har etter hvert kommet en rekke minimaskiner, såkalte nett-PC-er, på markedet. Maskinene er enkle, lette og billige. Lenovo kom nylig på det norske markedet med sin Ideapad s10, en maskin med 10 tommers skjerm. Holder maskinen? Vi har tatt en sniktitt.

Dette er en sniktitt og ingen fullverdig test. Teknofil vil komme tilbake med en større samletest av mini-PC-er.

Skal du kjøpe minimaskin? Les vår store guide først.

Forkjellige varianter
Det første som her skal sies er at disse minimale maskinene kommer i flere versjoner og varianter. Lenovo s10 er en av de største og kraftigste på markedet. Ikke bare har den ti tommer stor skjerm, den har samtidig en harddisk på 160GB, 1GB minne og en intelprosessor på 1,6Ghz. Til sammenligning har lillebroren s9 en skjerm på 8,9 tommer. Maskinene kan også leveres med flashminne og 1.5GB minne. Maskinen vi har sett på hadde derimot ikke dette.


Ikke billigst
Prisen for maskinen er derimot ikke den rimeligste på markedet. Du får minimaskiner ned til 1400 norske kroner. Om du går for Lenovo s10 må du være klar for å betale litt mer. Versjonen med 1GB minne og 160GB harddisk har en veiledende pris på 3.795 kroner, noe som er litt over hva du betaler for lignende maskiner fra Acer og Asus.

Hva får du så for pengene?

Fornøyelig maskin
Så langt er vi svært fornøyde med maskinen Lenovo leverer. Den har nok utganger for de fleste bruksmål. Med 3 USB-innganger, VGA-utgang, 4-i-1 minnekortleser, ethernetinngang og vanlige lydinnganger så dekker den de fleste ønsker for en liten maskin. Ideapad s10 er også utstyrt med trådløs nettilgang og et integrert webkamera på 1.3 megapiksler. Foran på maskinen er det plassert høytalere som fungerer helt greit, men et par gode øreplugger vil ofte fungere bedre.


Maskinen er 25 centimeter i bredde og har 18 centimeters lengde. Høyden ligger på litt over to centimeter. Dette er med andre ord ikke maskinen du putter i jakkelomma, men vekten på rundt 1.2 kilo gjør den svært enkel å ta med seg.

Lite albuerom
Skjermoppløsningen på skjermen er 1024 x 576 piksler. Det fins lignende maskiner med mindre skjermoppløsning, men selv med denne oppløsningen kan skjermbildet fort bli i minste laget. Om du leser lange artikler på nett vil du kjapt merke at du trenger en pause om øynene dine skal overleve gleden. Ikke overraskende er også tastaturet i minste laget for voksne hender. Barnehender vil nok glede seg, men for de av oss som er litt eldre vil det nok være smart å passe seg om ikke senebetennelse skal bli et problem. Men her er det ikke bare Lenovo som skaper en utfordring, alle minimaskiner har slike små tastaturer, og velger du mindre skjerm vil nok problemet fort bli enda større.


Det vi derimot vil bemerke ved Lenovo er museknappene på touchpaden. Disse er i hardeste laget og vi merker fort at tommelen reagerer ved mye musebruk. En ekstern mus er nok på sin plass.

God ytelse
Ytelsesmessig har vi derimot lite å utsette på maskinen. Maskinen takler både arbeid og lett underholdning. Om du vil se en kjapp youtubevideo eller koble maskinen opp mot din TV, så er det ingen grunn til å frykte at Lenovo skuffer. Dette har medført at den primære bærbare maskinen ofte bli liggende i sekken mens vi heller bruker Lenovo for å sjekke nett eller, se film på TV via maskinen. Den lette vekten og hendige størrelsen gjør den langt enklere å benytte, dessuten er maskinen svært støysvak, selv når vifta går for fullt. Det er absolutt et pluss.


Lenovo selv liker å påpeke at maskinen er kompakt og robust. Den virker da også svært kompakt og vi frykter ikke for å bruke maskinen. Derimot kunne overflatebehandlingen vært utført bedre. Et par turer i sekk til og fra jobb medførte stygge riper i topplokket. Dette har ingenting å si for maskinens ytelse ellers, men for de som er perfeksjonister på det estetiske kan det nok ha litt å si.

Kjapp tilgang til nett
Maskinen starter kjapt og du må ikke vente lenge før du er inne i Windows XP, operativsystemet som følger med. Men om du vil ha det enda kjappere så har Lenovo utstyrt maskinen med systemet "Lenovo Quick Start". Dette systemet starter opp straks du slår på maskinen og gir deg tilgang til en nettleser, en chattetjeneste hvor du kan legge inn Windows Live Messenger-konto, Yahoo Chat, Google Talk og Aim. Du får også tilgang til Skype i Lenovo Quick Start. I tilegg kan du kjapt finne frem musikk og bilder du har lagret på maskinen. Dette er veldig greit om du trenger kjapp tilgang for å finne frem for eksempel busstider på nett mens du er på farten, men for å få full utnyttelse av maskinen er jo selvfølgelig Windows XP noe bedre.


Alt i alt har Lenovo s10 mye å by på. For å kunne sammenligne med andre maskiner som Asus 1000H, MSI Wind og Acer Aspire One kreves det en grundigere test. Men så langt har vi rukket å bli glade i Ideapad s10. Det betyr likevel ikke at konkurrentene kanskje er enda bedre.

Teknofil vil komme tilbake med en grundig samletest av minimaskinene for det norske markedet.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen