Lisens per kjerne eller sokkel?


Billig, ekstra kraft for DB2, men dyr dersom du kjører Oracle

Diskusjonen rundt lisensiering av programvare er meget legitim ettersom applikasjonsleverandører tidligere har kunnet kreve ekstra lisenspenger for eksempelvis fireveis-støtte.

Tradisjonelt har toveis betydd to prosessorsokler. Dette har endret seg med introduksjonen av doble kjerner ettersom man i prinsippet faktisk har to prosesseringsenheter på én enkelt sokkel.

Ifølge en talsmann for IBM er strategien klar - med selskapets programvare kommer man til å lisensiere pr. sokkel, ikke på kjernebasis. Microsoft tok for en stund siden samme standpunkt.

Dette er selvsagt meget positivt for kundene ettersom man nesten dobler ytelsen, men samtidig slipper å betale mer i lisenspenger. En annen løsning ville nok på sikt uansett vært uholdbar ettersom prosessormarkedet har alt å vinne på doble kjerner. Dersom alle programvareleverandørene bestemte seg for å kreve lisens på kjernebasis, kunne dette ha ført til hemmelse i utviklingen av doble kjerner.

AMD har imidlertid argumentert for at programvareleverandører bør ta seg betalt pr. kjerne ettersom de nye prosessorene i praksis er to tradisjonelle prosessorer. En AMD-talsmann brukte ytelsestester som grunnlag for denne påstanden.

På den annen side kan man faktisk si at doble kjerner er nok en vei å øke prosessorens ytelse - på lik linje med Hyper-Threading og ekstra klokkefrekvens.

Dersom ytelse skulle være grunnlaget for lisensiering ville prismodellen etter hvert bli svært kompleks og man måtte ha betalt mer for Opteron enn eksempelvis Pentium 4.

Oracle har faktisk lagt seg på den andre linjen og vil ta betalt for sin databaseapplikasjon per prosessorkjerne. Dette vil høyst sannsynligvis skape mye interessant diskusjon - spesielt siden IBM går stikk motsatt vei.

(Kilde: ITWorld)

Kommentarer (27)

Norges beste mobilabonnement

Januar 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

ICE Mobil 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Hello 5GB


Jeg bruker mye data:

Hello 10 GB


Jeg er superbruker:

Komplett MegaFlex 30GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen