Linux rip-off av Minix?

Linux har vært i hardt vær den siste tiden, spesielt grunnet konflikten med SCO Group der det påstås at Unix-kildekode har blitt lagt direkte inn i Linux-kjernen. Allikevel ser det ikke ut som om konflikten har skapt store problemer ettersom utbredelsen har økt eksplosivt og gigantselskaper (bl.a. Intel og IBM) tar Linux i forsvar. I stedet kan det virke som om operativsystemet har fått mer oppmerksomhet, noe som videre har ført til at mange har funnet alternativer til eksempelvis Microsoft Windows.

Denne uken ble det publisert en relativt oppsiktsvekkende rapport hos Alexis de Tocqueville Institution som stiller spørsmål ved Linus Torvalds og måten han utviklet de første versjonene av Linux. I bunn og grunn påstår rapporten at Unix-klonen Minix fortjener mer tittelen som Linux sitt opphav, enn det Linus Torvalds gjør.

Minix ble utviklet av Andrew Tanenbaum (Vrije University - Amsterdam) og brukte omtrent tre år på dette. Ifølge rapporten betraktes det som svært usannsynlig at Linus Torvalds kunne klare å bygge den første versjonen av Linux på bare seks måneder. Det påpekes i samme rapport at Tanenbaum hadde opptil flere års erfaring med utvikling av operativsystemer og hadde tatt Unix-kildekoden i nærmere øyesyn, mens Linus Torvalds "bare" var en student. Det menes derfor at man har god grunn til å stille spørsmål ved Linux sitt opphav.

Rapporten er på nesten 100 sider og er publisert på http://www.adti.net/. I utgangspunktet må man betale for den, men kan skaffes tilgjengelig for presse og utdanningsinstitusjoner.

Ifølge et intervju som Cnet har utført med Tanenbaum bekreftet han at Linus Torvalds brukte Minix som basis for Linux og hentet mange idéer herfra. Det er imidlertid ingen tvil om Tanenbaum sitt standpunkt i denne saken. Han bekreftet at Torvalds brukte Minix daglig og at han hadde masse litteratur som omhandlet emnet, men at Linux-kildekoden ikke hadde noen som helst opphav i Unix-klonens rutiner.

Forfatteren av rapporten, Kenneth Brown, går faktisk så langt som å påsto at Torvalds skal ha gradvis erstattet Minix-kildekode med sine egne rutiner og dermed skapt et "nytt" operativsystem fullstendig farget av Minix bak kulissene. Rapporten mener også at det er stor sjanse for at Torvalds fikk hendene på notater fra timene til John Lions, en professor som jobbet på University of New South Wales (Australia) og underviste bl.a. i operativsystemer. Notatene inneholdt Unix-kildekode og ble distribuert ulovlig i lang tid.

Torvalds sa i et intervju pr. e-post til Cnet at han aldri har sett notatene til Lions og at han kun brukte Minix som verktøy til å utvikle Linux (på samme måte mange bruker Windows for å skrive dokumenter i Word). Rapportens påstand om at han skal ha brukt Minix-kildekode for å skrive Linux, avfeide Torvalds som ren løgn.

Ifølge Cnet sa Torvalds at man aldri har brukt noen andres kildekode, men at Unix generelt var et godt grunnlag for å danne seg egne idéer og meninger om hvordan ting burde gjøres.

Rapporten er meget interessant lesing i en tid der Linux blir beskyldt for å ha urent opphav. Hvorvidt det virkelig er sannhet i disse påstandene vil etterhvert bli opptil én eller flere domstoler å bedømme, først i SCO-saken. Det finnes ivrige entusiaster på begge sider av saken, men den generelle oppfatningen i industrien er at Linux fortsatt er "god fisk".

Minix-utvikler, Andrew Tannenbaum, har publisert et par meget interesante artikler der han oppklarer en del forhold og setter stort spørsmål ved Alexis de Tocqueville Institution sin rapport.

 

(Kilder: AdTI, Cnet, Minix)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen