Linux på 1-2-3

Med hånden på hjertet må vi vel innrømme at Linux alltid har vært for de litt spesielt interesserte. Men de få siste årene har det slett ikke behøvd å være slik. Det har dukket opp (relativt) enkle og brukervennlige utgaver som så å si starter og installerer seg selv helt uten dikkedarer og vanskelige kommandolinjer. Spesielt Ubuntu har fått dette tydelig fram.

Det fine med moderne Linux er at du også kan teste det ut uten å installere det. Laster du ned og brenner operativsystemet til en plate kan du med noen av distroene (de forskjellige utgaver eller distribusjoner av Linux kalles distroer) kjøre det rett fra CD-en - en såkalt Live CD. Problemet med å ha det på en CD er at du ikke får forandret på noen instillinger dersom du ikke ønsker å installere det til harddisken etterpå.

Et alternativ til Live CD har vært å legge hele sulamitten på en USB-pinne, men det har på ingen måte vært enkelt. Eller det vil si, helt frem til Universal USB Installer kom på banen.Dette hendige verktøyet lar deg velge mellom en lang smørbrødliste med distroer å velge fra, og hvis du ikke allerede har ISO-fila med distroen liggende lokalt vil den hjelpe deg å laste den ned. Så er det bare å velge USB-pinne (du får en slik på 4 GB for under hundrelappen) og om du ønsker at den skal ha noen form for persistence, det vil si at den skal lagre forandinger eller filer du har lagret fra gang til gang.

Når så Universal USB Installer har gjort sin greie er det bare å slå av PC-en og starte opp med minnepinnen i en ledig USB-port. De fleste nyere datamaskiner har en boot-meny (ved å trykke F12 eller lignende ved oppstart), ellers kan det være at du må inn i BIOS for å forandre på hvilken disk PC-en skal starte fra. Da skal du i så fall velge minnepinnen som førstevalg, og så er du i gang.

Universal USB Installer kan også legge inn Linux-verktøy på en minnepinne, som for eksempel GParted for partisjonering.Hvilken distro?
Litt avhengig hvor mye data du kan fra før og hvor bratt læringskurve du ønsker finnes det noe for enhver smak. For nybegynnere kan det være greit å ta en kikk på noen av de mer kjente distroene med gode muligheter for å få hjelp på diverse fora. Sjekk for eksempel ut Ubuntu, Kubuntu eller Linux Mint.

Universal USB Installer kan du fritt laste ned fra Pendrivelinux.com.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen