Linux med støtte for hardwarevirtualisering

Alternativ tekst mangler
Linux-maskoten Tux.

Hardwarevirtualisering er i skuddet som aldri før og mange av de nye systemene som selges nå har prosessorer (og bios) som støtter hardwarevirtualisering.

Mens softwarevirtualisering og paravirtualisering har eksistert en stund så er hardwarevirtualisering på x86-plattformen en relativt ny teknologi. Det at man nå kan bruke hardwarevirtualisering istedet for softwarevirtualisering gjør at det er mye enklere å utvikle virtualiseringsløsninger enn tidligere. Det betyr imidlertid ikke at man får bedre ytelse. Ytelsen er fortsatt best ved bruk av paravirtualisering (Xen) og softwarevirtualisering (VMware). Neste generasjon hardwarevirtualisering vil etter all sannsynlighet være bedre optimalisert enn de er nå i første generasjon.

KVM er et prosjekt som har eksistert siden oktober 2006. Likevel er ikke all kildekoden ny. Drivermodellen og det som de virtuelle maskinene bruker er hentet fra QEmu. Ytelsen med virtualisering med KVM er fortsatt et stykke bak Xen og VMware. Likevel, siden KVM krever en nyere prosessor, vil nok KVM være kjapp nok til å kunne brukes til mange enklere virtualiseringsoppgaver (feks testformål). Det er også mulig å installere umodifiserte versjoner av Linux, BSD og Windows, noe som forøvrig også er blitt mulig på Xen forutsatt at man har prosessor med hardwarevirtualisering. VMware har støttet dette helt fra starten i 1998.

Linuxkjernen har siden 2.6.9 hatt native støtte for paravirtualisering gjennom User Mode Linux, men denne tillater ikke kjøring av umodifiserte operativsystemer som for eksempel Windows.

Xen er blitt omfavnet av flere store linuxdistribusjoner og brukes også som rammeverk for flere av virtualiseringsløsningene for linux (Xen Enterprise, Virtual Iron, Novell SUSE, RedHat Enterprise Linux). Likevel er det nok fortsatt langt frem til at Xen eventuelt blir inkludert som standard i linuxkjernen. Xen er et stort og komplisert system.

(Kilde: http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/testing/ChangeLog-2.6.20-rc3)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen