Slik ser åpningsskjermen ut med Linux installert.
Slik ser åpningsskjermen ut med Linux installert. (Foto: Dev-team/Apple)

Linux kommer til Iphone

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den kommende bølgen av Linux-telefoner er blitt spådd å ta livet av lukkede standarder som Iphone. Men hvem sier at Iphone ikke kan bruke Linux? Et team av utviklere kalt Dev Team har nå laget en Linux-versjon for Apple-telefonen og Ipod Touch kalt Openiboot Console, som på sikt skal bli et alternativ til Apples Mac OS-system.

Velg mellom Mac OS og Linux

I en video av prosjektet viser en på teamet frem utviklingen til nå. Ganske likt løsningen på Apple-maskiner har utviklerne gjort det mulig å velge operativsystem ved oppstart av telefonen, der du kan velge mellom Openiboot og Mac OS. Når prosjektet er ferdigutviklet er det meningen at Openiboot skal være tilsvarende eller bedre enn standardsystemet på Iphone, og gjøres tilgjengelig for alle som liker Iphone som telefon men gjerne skulle sett et annet operativsystem på telefonen.

Foreløpig har utviklerne kun fått til en Linux-kjerne på telefonen, og det mangler støtte for trykkskjermen, Wi-fi og annen funksjonalitet. Ettersom Iphone mangler tastatur er Linux-kjernen nødt å styres fra en datamaskin via USB. Utviklerne har allikevel sluppet ut det uferdige systemet på nettet, til alle datanerders forlystelse.

Trolig lite begeistret

Om Apple ser blidt på prosjektet eller ikke vites ikke. Men ettersom selskapet til nå har ført en svært streng sensur over "uønskede" programmer innenfor sin egen App Store, er det ikke usannsynlig at selskapet vil komme med en reaksjon over Linux-flørten med Iphone.


iPhone Linux Demonstration Video from planetbeing on Vimeo.

(Kilder: Engadget Mobile, Linux on the Iphone, Mobil.se)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen