Linux for folket

Alternativ tekst mangler
(Trolltechs Qtopia Greenphone)

I høst lanserte det norgesbaserte firmaet Trolltech en egen Linux-mobiltelefon: Greenphone. Denne ble laget for Linux-utviklere, slik at disse kunne skrive og teste ny programvare for mobiltelefoner.

Telefonen leveres med et forhåndsinstallert utviklerverktøy for den Linux-baserte Qtopia-plattformen.

Blir 2007 Linux-året?
En måned etter lanseringen av Greenphone gikk selskapet ut og spådde at det i løpet av 2007 vil komme åpne Linux-telefoner på markedet, slik at sluttbrukerne selv kan skreddersy innholdet.

Det er mye som tyder på at Trolltechs spådommer kommer til å gå i oppfyllelse. For eksempel har FIC allerede annonsert Neo 1973, som leveres mer eller mindre som et tomt Linux-skall,der brukeren selv legger inn de funksjonene det måtte være behov for.

Det er imidlertid ikke alle som er like ivrige etter en telefon med et operativsystem som må programmeres fra bunnen av. De store mobilprodusentene vil nok for eksempel ikke ta sjansen på å selge telefoner med avansert teknologi, uten programvaren som kreves for å bruke den.

Linux for folket
Trolltech annonserer nå løsningen for de som vil ha en telefon som kan skreddersys, men som samtidig ikke er interessert i å programmere hver minste funksjon på egenhånd: Qtopia Greensuite 1.

Qtopia Greensuite 1 kommer i likhet med Windows Mobile og Symbian med støtte for alle de vanligste funksjonene. Blant annet vil det være støtte for videotelefoni, 3D-grafikk, IP-telefoni, surfing på nett m/HTML, synkronisering og multimedieinnhold.

Dette er mye av den samme utviklingen vi har sett for vanlige datamaskiner, der Linux sakte, men sikkert har gått fra å være en plattform for mennesker med inngående datakunnskaper til å være et operativsystem som alle kan forstå. Uten at mulighetene for å forandre på det meste du måtte ønske har forsvunnet.

Solide partnere
Greensuite 1-pakken skal bestå av programvare fra en rekke store programvareprodusenter, med hvert sitt spesialfelt. Her er listen over selskapene som skal bidra:

  • Opera Software
  • TapRoot
  • Mimer
  • Beep Science
  • Funambol
  • Zi Corporation
  • RealNetworks
  • MontaVista Software
  • Teleca

Den komplette listen over hvilken programvare den endelige Qtopia Greensuite-pakken inneholder får vi først vite i begynnelsen av desember. Da skal Trolltech demonstrere plattformen på ITU World Telecom 2006, som går av stabelen i Hong Kong. Vi kan forvente å se Qtopia greensuite 1 på markedet i løpet av andre kvartal neste år.

Allerede dag finnes det rundt 40 mobiltelefoner som er basert på Qtopia-kjernen, blant annet fra Motorola, ZTE og Cellon, og NEC skal også ha vist interesse for å ta i bruk plattformen i fremtidige telefoner.

(Kilder: Trolltech, CNet, ComputerWeekly)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen