Linux erstattes med Windows


Linspire (tidligere Lindows) - populær desktop-Linux

De to siste årene har Linux utviklet seg til å bli et godt alternativ i markdet for desktop-operativsystemer. For mange større miljøer er det nok lisenskostander som er et av nøkkelpunktene. Hos Oracle har derimot motivasjonen vært en helt annen, nemlig stabilitet og ytelse. IBM og Novell har trolig samme mening.

Det faktum at noen av de mest fremtredende selskapene i industrien ikke bare skifter bedriftskritiske systemer til Linux, men også hele nettverket - både server og desktop - har gitt en stort pluss i margen til open-source operativsystemet.

En ny undersøkelse fremlagt av Gartner Group gir imidlertid mørke tall for desktop-Linux. Rapporten påstår at 40 prosent av alle Linux-desktopmaskiner vil bli modifisert til å kjøre en pirat-versjon av Windows. I visse segmenter nærmer andelen seg 80 prosent (Asia).

Man kan dermed se Linux-utbredelsen på en slik måte at antall solgte systemer ikke nødvendigvis stemmer med det som virkelig er operativt. Ifølge Gartner har Linux omtrent 5 prosent av desktop-markedet i 2004, men reelt bare 1,3 prosent operative systemer.

Videre sies det at mangel på drivere, problemer med migrering og opplæringskostander er blant de største hodepinene med desktop-Linux.

Windows er fortsatt en ubestridt mester i desktop-miljøer. Mange vil nok påstå at desktop-Linux fortsatt ikke kan erstatte Windows på alle måter som desktop (eksempelvis kjøre Macromedia-produkter eller lignende).

(Kilder: Cnet, Linspire)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen