Guide

Linux eller Windows på serveren? (del 2)

Riktig valg mellom Linux og Windows kan gi bedriften betydelige muligheter både teknisk og økonomisk - spesielt dersom man skal tenke i større skala. Tradisjonelle momenter som lisenser og applikasjonsstøtte er naturligvis sentrale, men man bør også tenke på faktorer som drift, maskinvare og hva slags krav man faktisk har til stabilitet og forutsigbarhet.

Enkelte ganger avhenger valg av operativsystem av hvilken teknologi man har benyttet på toppen i applikasjonslaget. Dersom man eksempelvis har en webapplikasjon som kjører ASP er valget i de aller fleste tilfeller ensbetydende med Windows (selv om man kan få ASP-støtte på Linux gjennom ChiliASP).

På samme måte har streamingtjenester også en tendens til å havne på Windows-plattform fordi man er avhengig av Windows Media Video. Et godt alternativ kan være Darwin-streamingserver, som støtter QuickTime-formater og MPEG-4 på BSD, Linux, Solaris og Windows.

Samtidig kan det være fristende å velge samme serverplattform som man benytter på desktop. Det finnes mange utviklere som har installert ferdige pakker med Apache, MySQL og PHP på egen Windows-maskin og som derfor argumenterer sterkt for WAMP (Windows - Apache - MySQL - PHP) som serverplattform.

Selv om mange av applikasjonene kjører på flere operativsystemer, finnes det likevel klare fordeler med enkeltsystemer. Og i ovennevnte tilfelle eksisterer utrykket LAMP av en svært god grunn. Kombinasjonen av Apache, MySQL og PHP er optimalisert for Linux og absolutt testet best på denne plattformen - selv om man også kan kjøre denne på Windows.

Eventuelt kan man også vurdere WISA (Windows - IIS - SQL Server - ASP.NET), som utelukkende kjører på Windows (man kan kjøre .NET-applikasjoner med Mono på Linux). Ved første øyekast kan dette valget synes dyrere enn Linux ettersom man kan komme opp i betydelige lisenskostnader, men dette kommer også an på andre faktorer som regnes inn under totalkostnader - disse inkluderer blant annet drift, opplæring, muligheter, eventuelle problemer, og så videre.

Som vi var inne på i forrige artikkeldel er det svært relevant hvorvidt man skal oppgradere eksisterende maskinpark eller er i startfasen på et fullstendig nytt prosjekt. I forhold til å bli minst mulig fastlåst tilbyr nok kanskje Linux en fordel ettersom man jobber sterkt for åpne standarder. På den annen side gir Windows klare "out-of-the-box"-integrasjonsfordeler i forhold til alle de verktøyene som leveres av Microsoft og tilsynelatende enkelhet i administrasjon.

Husk at et raskt blikk på prisen som oftest ikke sier noe om totalkostnaden (TCO) forbundet med å innføre et nytt operativsystem eller oppgradere et eksisterende system.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen