Guide

Linux eller Windows på dine servere?

Introduksjon

I mange år har temaet "Linux eller Windows" kanskje vært et av de mest hete diskusjonstemaene i tekniske miljøer. På slutten av 90-tallet oppdaget stadig flere at Linux faktisk kunne tilby tjenester til langt lavere summer enn det som var tilfellet for Microsoft Windows på den tiden.

Mange vil nok påstå at man tidligere oppfattet valget av operativsystem som en mer teknisk avgjørelse. Over tid har det imidlertid vist seg å være andre faktorer som spiller inn enn kun et dypt teknisk perspektiv.

Uansett hvordan man vrir og vender på det, kan ikke selv den beste tekniske løsningen oppveie for dårlig kostnadseffektivitet dersom totalkravene ikke oppfylles.

I de senere år har man derfor i økende grad blandet inn uttrykk som "tilbakebetalingstid" (ROI) og "totalkostnad" (TCO). Utfordringen har vært å få det tekniske og administrative til å spille sammen og forstå ulike aspekter av det å administrere en hel serverpark.

Det er sjelden vanskelig å kartlegge funksjonalitetsmessige fordeler med det ene eller andre operativsystemet. Utfordringen kommer først når man skal se driftskostnader, administrasjon og potensiale over flere år.

I noen miljøer velger man Windows på servere fordi det er dette man bruker til daglig på arbeidsstasjonen, mens man andre steder velger Linux utelukkende fordi IT-ansvarlig har religiøs avsmak for alle Microsoft-produkter.

Hvordan velger du egentlig mellom Windows og Linux?

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen