Linux-telefonen som har "alt"

Bilde - Lukket

Det er nå muligheter for at en Linux-basert mobiltelefon kommer til butikkhyllene i Norge. Man har lenge hørt rykter om Motorolas nye A780, og nå er spesifikasjoner og bildene offisielle.

I Kina satses det mye på Linux, mens i Europa har vi ikke sett mye til dette operativsystemet i mobiltelefoner. I det siste har det imidlertid gått rykter om at den kinesiske mobilprodusenten E28 skal satse på det europeiske markedet. Også Motorola har satset på Linux på sine råeste modeller. Produsenten ser også ut til å ville gi sin nye A780 også i Norge.

Motorola sparer mye tid og penger på å ikke utvikle et eget operativsystem for slike modeller, og dette er en av grunnene for at de satser på Linux. Linux vil også gi større fleksibilitet hvis brukerne også får rettigheter til å skrive til Linux-systemet som ligger bak, og ikke bare Java-systemet som ligger på toppen.

Om mobiltelefonen er av type kamskjell kan diskuteres. Nykommeren brettes opp på samme måte som kamskjellstelefoner, men tastene ligger på utsiden av delen som brettes opp.

Bilde - Åpen

Mobiltelefonen har heller ingen ekstern skjerm, selv om det kan se slik ut. Den skjermen som synes når mobilen er lukket igjen er bare en liten del av den store innvendige skjermen. Det er nemlig et vindu i den delen som brettes opp.

Den innvendige skjermen viser så mye som 240 x 320 piksler. Skjermen er trykkfølsom, slik at du kan bruke en pekepenn eller fingrene når mobilen er åpen. Når den er klappet igjen er tastene tilgjengelig.

Motorola A780 blir utstyrt med QuadBand-teknologi som åpner for bruk i alle verdens GSM-nett, inklusive sør-amerikanske GSM850-nettverk. I tillegg vil mobiltelefonen være utstyrt med EDGE som gir opp til hele 473 kbps overføringshastighet.

Mobiltelefonen er utstyrt med et kamera som kan ta bilder i 1,3 megapiksler. Dette er den høyeste oppløsningen vi finner på det norske markedet i dag. Dette gir krystallklare bilder, tatt i betrakning at vi snakker om mobil-fronten. Kameraet gjør det også mulig å ta opp videoklipp.

Enheten støtter selvfølgelig Blåtann. Operativsystemet tilbyr en fullverdig nettleser for HTML. Videre tilbyr det en PDF-leser og lesere for Microsoft Office-filer. E-postleser er selvfølgelig tilstede, og videre støtter enheten både avspilling av MP3 og radio.

Av lagringsplass har enheten 48 MB minne. Minnet kan utvides ved hjelp av større minnebrikker. Dette kan fort trenges når man har MP3-avspillig på mobiltelefonen, 1,3 megapiksels stillbildekamera som i tillegg kan da videoklipp og en MP3-avspiller innebygget.

Med en dose flaks vil mobiltelefonen kunne sees i norske butikkhyller. Med en ekstra dose flaks vil vi også kunne se den her til lands allerede før jul. Et 'must' for Linux-fans?

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen