En av forgjengerne til MQ-8B, RQ-8A, går her inn for landing.
Teknofil
En av forgjengerne til MQ-8B, RQ-8A, går her inn for landing. (Bilde: Public Domain)

Linux skal beskytte USAs droner mot virus

Det amerikanske sjøforsvaret vil unngå ondsinnet programvare med fritt operativsystem.

Vi har tidligere skrevet at USAs militære dronefly ble rammet av virus som logget pilotenes tastetrykk. Nå ønsker det amerikanske sjøforsvaret slike virus til livs og vender seg derfor til Linux for hjelp.

Linux er en gruppe med frie operativsystemer, og selve «Linux» er kjernen i disse operativsystemene. Ifølge Wikipedia er Linux «et fiendtlig miljø å være i for virus. For at et Linux-virus skal kunne infisere kjørbare filer, må brukeren som aktiverer viruset ha skrivetilgang til filen. Det er vanligvis aldri tilfelle.»

Opptrapping av droneangrep

Under president Obama har det amerikanske militæret trappet opp bruken av droner betraktelig. Da han tiltrådte som president i januar 2009, fant amerikanske dronenagrep kun sted i Pakistan, hvor det hadde forekommet 44 tilfeller i løpet av fem år. Under Obama har droneangrep blitt utvidet til Afghanistan, Jemen og Somalia med flere enn 250 angrep, skriver danske Politiken.

Med en slik økt satsning er det ikke rart at USA ønsker å unngå potensielle angrep av virus som kan sette flyene ut av spill, eller i verste fall vende dem mot USA og deres allierte.

På grunn av dette vil den amerikanske marinen begynne å installere Linux i sin dronemodell Northrop Grumman MQ-8B Navy Fire Scout. Kontrakten har en verdi på 28 millioner dollar og har gått til selskapet Raytheon.

Jager narkosmuglere

MQ-8B er en såkalt VTOL-drone (vertical take-off and landing), og amerikanerne håper å produsere 168 eksemplarer av dette flyet. Det kan lette og lande av seg selv på hangarskip eller på områder i nærheten av soldaten som styrer flyet.

Dronen har allerede vært i bruk i Latin-Amerika for å jakte på narkosmuglere. Det kan fly i mer enn seks timer på én tank, har en toppfart på 157 km/t og kan nå høyder på maksimalt 6100 meter.

USAs militær ser ut til å bevege seg mer og mer i retning av å bruke Linux av sikkerhetsmessige årsaker. De stiller strenge krav til selskaper som skal implementere og skreddersy Linux for sine systemer, og én av betingelsene er blant annet at selskapene ikke kan forlange opphavsrett eller rettigheter til det resulterende systemet, slik at det forblir trygt (og hemmelig) i hendene til det amerikanske militæret.

Bli vår fan på Facebook!
Bli vår fan på Facebook!

(Kilde: CNET News)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen