(Bilde: Shutterstock/135704405)

Linux kan være i trøbbel

Ny trojaner går målrettet etter Linux-baserte datamaskiner.

Når man hører ord som «virus» og «trojaner» i dataverdenen, går tankene som regel til Windows-baserte operativsystemer. Linux-brukere har hittil stort sett vært skånet for de verste virusene opp gjennom historien, men dette kan nå være i ferd med å endres.

Danske Computerworld melder nemlig om en ny og avansert trojaner, som går målrettet etter datamaskiner med Linux ombord.

Lager bakdør

Ifølge Computerworlds amerikanske nyhetsbyrå, er det sikkerhetsorganisasjonen RSA som kommer med påstanden om at de har kjennskap til den nye, digitale trusselen.

Trojaneren heter visstnok «Hand of Thief», og skal angivelig rappe informasjon fra nettskjemaer – også fra HTTPS-sider. Deretter skaper det ondsinnede programmet en bakdør til den infiserte maskinen, og forsøker videre å stenge for adgangen til servere med antivirusprogrammer eller oppdateringer som kunne ha sikret PC-en.

– Bare begynnelsen

I crackermiljøer skal salg av Hand of Thief gå for rundt 2000 dollar, altså drøye 11 800 kroner. Dette hevder sikkerhetseksperten Limor Kessem fra RSA, som tilføyer at prisen øker betraktelig ved behov for spesialtilpasset teknologi og større oppdateringer.

Kessem mener at den vanligste angrepsveien vil gå via sosiale medier eller e-post, og at dette muligens bare er starten på en bølge med tilsvarende skadelige programmer rettet mot Linux.

Ubuntu-forumet ble nylig angrepet:
Informasjon om millioner av Linux-brukere er hacket »

(Kilde: Computerworld DK)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen