Nå blir det lettere å installere Linux-distroer på datamaskiner med Windows 8.
Nå blir det lettere å installere Linux-distroer på datamaskiner med Windows 8. (Bilde: Hardware.no)

Linux-installasjon på Windows 8-maskiner blir enklere

Nå kan du forbigå Secure Boot med denne løsningen.

Microsoft har mottatt kritikk for å låse den nyeste utgaven av DirectX til Windows 8. Det amerikanske selskapet har også blitt anklaget for å blokkere andre operativsystemer på PC-er som blir levert med sin hittil ferskeste utgave av Windows.

Nå har en tidligere Red Hat-medarbeider sluppet en løsning som gjør at Linux-brukere kan forbigå sperren som hindrer dem i å installere sin ønskede distro fra oppstartsmenyen.

Secure Boot

Nye datamaskiner med Windows 8 ombord kommer utstyrt med BIOS-avløseren UEFI (Unifed Extensible Firmware Interface). UEFI har funksjonen Secure Boot, som skal sørge for at det kun er mulig å starte såkalte signerte boot-loadere.

Hensikten er å beskytte mot virus og ondsinnet programvare ved å nekte uautorisert kode å kjøre, og Microsoft krever at en datamaskin må bruke Secure Boot for å kunne benytte en sertifisert utgave av Windows 8.

Free Software Foundation (FSF) hevder at denne funksjonen blokkerer for andre operativsystemer, og mener at brukeren selv burde få bestemme hvilke programmer han ønsker å kjøre. Nå ser det ut til at problemet har blitt løst.

Fungerende Linux-installasjoner

Den tidligere Red Hat-medarbeideren Matthew Garret har frigitt boot-loaderen Shim sammen med en autorisasjonsnøkkel fra Microsoft. Denne løsningen gjør at du kan installere så å si alle Linux-distribusjoner på systemer med UEFI Secure Boot.

Linux Foundation har også utviklet sin egen UEFI-boot-loader med Microsoft-nøkkel. Denne løsningen har ikke vært problemfri, og krever blant annet at man bruker Microsofts Silverlight-teknologi.

(Kilde: Matthew Garrett)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen