Linus Torvalds legger ikke skjul på hans misnøye med skjermkort-produsenten Nvidia.
Linus Torvalds legger ikke skjul på hans misnøye med skjermkort-produsenten Nvidia. (Bilde: Aalto University)

Linux' far skjeller ut Nvidia

Linus Torvalds er oppgitt over den amerikanske skjermkortprodusenten.

Under en spørretime på et universitet i Finland ble Linux-skaperen Linus Torvalds spurt om hva han synes om Nvidia, og deres motvillighet til å gi support og kundestøtte til Linux-kunder. Etter et par setninger hvor han fortalte studentene om hvordan Nvidia var det verste selskapet de noen gang har måttet jobbe med, retter han blikket mot kameraet, strekker ut langefingeren og sier «Fuck you, Nvidia».

Mangler Linux-støtte

Spørsmålet han fikk dreide seg om Optimus-teknologien til Nvidia, som lar en datamaskin sømløst bytte mellom det integrerte skjermkortet og Nvidias skjermkort, uten at brukeren trenger å bestemme hvilket som skal brukes. Teknologien har blitt implementert i drøssevis av bærbare datamaskiner, men Nvidia har fortsatt ikke lagt inn støtte for Linux.

I tro Linux-ånd har brukerne tatt saken i egne hender, og i løpet av de siste årene har de klart å få til en brukbar fiks på problemet. Kvinnen som stilte spørsmålet fortalte at hun fikk hjelp via et GitHub-prosjekt som hadde fungert rimelig greit. Linus Torvalds var helt enig i kritikken hennes.

– Nvidia har vært den mest problematiske maskinvareprodusenten vi har måttet jobbe med, forteller Torvalds. Han er også spesielt irritert over at Nvidia får solgt haugevis av integrerte grafikkløsninger til Android-mobiler, et mobiloperativsystem som i bunn og grunn er basert på Linux.

Ikke bare Nvidia

Etter at fingeren blir rettet mot kameraet, forteller Torvalds at Nvidia selvfølgelig ikke er det eneste selskapet som er vanskelig, og at flere selskaper vil ikke jobbe sammen med Linux-gjengen i det hele tatt.

Optimus-problemet har vært et irritasjonsmoment for mange Linux-brukere, og om Torvalds utblåsning vil få noen konsekvenser for støtten fra Nvidias hold får vi bare vente å se. I mellomtiden kan det være verdt å titte på Bumblebee-prosjektet, som jobber med å få støtte for Optimus-teknologien i Linux.

Spol til 48:15 for spørsmålet fra salen vedrørende Optimus-teknologien, eller til 49:30 for svaret.

Les også hvordan det gikk da Hardware-journalisten gikk fra OS X til Ubuntu i én måned:

(Kilde: The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen