(Bilde: Tek.no)

Linux-brukere av Steam har mer enn doblet seg

Gratis operativsystem blir mer og mer populært.

Selskapet Valve, som står bak spillbutikken Steam, ble ifølge Maximum PC mildt paniske da det begynte å gå rykter om at Windows 8 ikke ville støtte plattformen deres. Derfor begynte de å utvikle butikken målrettet mot Linux-støtte, og 14. februar fikk Steam offisiell Linux-støtte.

I samme slengen ble flere spilltitler lansert med Linux-støtte, og responsen har ikke latt vente på seg. Den kombinerte spillbutikken og biblioteket opplevde nemlig en stor innfart av Linux-brukere gjennom måneden.

Mer enn fordoblet

I februar registrerte Valve, for de forskjellige Linux-variantene som vises i deres liste, en vekst på 1,07 prosentpoeng fra måneden før. Dersom det ikke høres mye ut, kan vi sette det i litt perspektiv ved å si at andelen Linux-brukere på Steam nå utgjør 2,02 prosent – ikke inkludert varianter som havner i kategorien «annet».

Dermed har Linux-andelen av brukermassen vokst med hele 113 prosent – altså blitt mer enn fordoblet på bare en måned. Ettersom dette er andeler av totalen, og Steam neppe har krympet nevneverdig i perioden, er veksten i antall brukere enda større.

Veksten kommer, litt overraskende, like mye på bekostning av Apples MacOS som av Windows. Windows-andelen faller med under et halvt prosentpoeng, mens Mac OS' andel av brukerne faller fra 3,44 til 3,07 prosent.

Presser på for Ubuntu

På Steam sine egne nettsider oppfordrer også Valve deg til å laste ned Ubuntu, som de beskriver som sin favorittversjon av Linux. Det er imidlertid ikke et enormt utvalg av spill ennå, selv om mye tyder på at dette er i ferd med å endre seg.

I skrivende stund tilbys 131 spill som er Linux-kompatible på Steam. Til sammenlikning er det nå 588 titler tilgjengelig for Mac-brukere, mens listen man får opp ved å klikke på PC inneholder 6415 oppføringer, spredt over 257 sider.

Alle PC-oppføringene er imidlertid ikke spill, da Steam også putter trailere, lydspor, utvidelser og modifikasjoner i sitt bibliotek.

Windows dominerer

Steam sin oversikt over hva folk har i maskinene sine er et greit barometer for å finne ut hva som beveger seg ute i folkedypet – men med særlig vekt på hva de som driver med dataspill benytter. Dermed er det ikke overraskende å se en klar dominans fra Microsoft, hva angår operativsystemer.

Hele 94,11 prosent av brukerne sitter på en eller annen Windows-versjon, og det er 64-bits-versjonen av Windows 7 som er soleklart størst. Over 55 prosent av alle Steam-brukere kjører dette operativsystemet, og inkludert 32-bits-versjonen er andelen nærmere 70 prosent.

Windows 8 kommer et stykke etter, såvidt foran Windows XP, med sine knapt 9 prosent av brukerne. Microsofts nyeste er dog det operativsystemet som vokser mest, etter Linux, med en oppgang på 0,87 prosentpoeng til sammen.

(Kilde: Steam Hardware Survey via Maximum PC)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen