Linseløs vidvinkel

Et for oss temmelig ukjent firma ved navn Wanderlust har annonsert lanseringen av et nytt objektiv for mikro Four Thirds. Intet eksepsjonelt i det, i og for seg, men det dreier seg om et pinhole-objektiv, det vil si et objektiv som er helt uten linselelementer og glass, og som danner et semi-skarpt bilde ved hjelp av et lite hull. Eksponeringen blir deretter, og slike objektiver kan ikke akkurat kalles lyssterke.

Akkurat dette nye objektivet får en pris i USA på 40 USD, og om det kommer til Norge er det temmelig usikkert hva prisen her vil bli. Blenderen oppgis til tilsvarende f/96-128, men den er så vidt vi forstår ikke variabel, så hvorfor den oppgis på denne måten er desverre uvisst. Det som derimot er kjent, er at det vil passe alle mikro Four Thirds-kameraer, og gi en bildevinkel som tilsvarer 11 mm brennvidde på de kameraene, eller 22 mm på fullformat. Siden pinhole-objektiver ikke har glass har de strengt tatt heller ikke brennvidde eller blenderverdi som sådan, men det går an å måle og beregne tilsvarende verdier for begge. Hva bildevinkelen angår, er den avhengig av avstanden mellom hullet og bildebrikken, og størrelsen på bildebrikken. Jo større bildebrikke, og jo nærmere hullet er, jo større vil bildevinkelen bli. Og jo mer lysavfall vil man få i hjørnene. Bildevinkelen på det nye objektivet er dermed bare mulig på speilløse systemkameraer, siden de ikke har et speil som kommer i veien for hullet. Samtidig finnes det speilløse systemkameraer som har større brikke, så det er absolutt mulig å få til drøyere vidvinkel enn dette på pinhole-objektiver.

Du finner masse eksempelbilder tatt med det nye objektivet på deres flickr-photostream, og hvis du vil prøve å lage din egen versjon finner du vår guide her.

Les også: Verdens lengste eksponering?

Les også: En litt uvanlig Lensbaby

Les også: Guide: Lag ditt eget pinholeobjektiv

Kommentarer (7)

Norges beste mobilabonnement

Mars 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio FriBruk 5GB+EU


Jeg bruker mye data:

Komplett MaxiFlex 10GB


Jeg er superbruker:

Komplett MegaFlex 30GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen