Lillebroren til blåtann er født

Alternativ tekst mangler

I Nokias forskningslaboratorium har det i det siste foregått eksperimentering i det skjulte. Finnene har brygget på en helt ny trådløs overføringsmetode, og presenterer i dag resultatet. Hils på Wibree, språket som får mobilen din til å snakke med armbåndsuret ditt uten anstrengelse.

Nokia presenterer Wibree som en løsning på de fleste problemene til blåtann. Wibree har et ultralavt strømforbruk, selv ved de høyeste overføringshastighetene. Teknologien skal også være veldig billig og samtidig få plass på brikker som er så små at de lett får plass inni en klokke.

Erstatter ikke blåtann
Likevel skal ikke Wibree erstatte blåtann. Wibree er faktisk så nært beslektet til blåtann at de to teknologiene nesten kan kalles brødre. Begge teknologiene opererer på samme frekvensbånd, 2,4 GHz, og fungerer på mellom fem og ti meter.

Spesielt det at Wibree skal bygges inn i eksisterende blåtannutstyr gjør det lett å se familielikheten. Wibree kan kjøres i stand-alone, altså alene, eller i dual-mode, sammen med blåtann.

Sammen eller alene
I dual-mode bruker Wibree samme radiosender som blåtann, og teknologiene opererer side om side. Faktisk så skal Wibree-signalene sendes innimellom blåtann-signalene.

I stand-alone opererer Wibree alene, og er ikke avhengig av blåtann. Siden maskinvaren i følge Nokia er så knøttliten, vil det være et kakestykke å implementere Wibree i for eksempel et armbåndsur.

Blått er raskere
Blåtann har fortsatt noen fordeler over Wibree, spesielt når det kommer til overføringshastighet. Wibree kan ikke nå raskere overføringer enn 1 Mbps, mens blåtann 2.0 kan komme opp i 3 Mbps. Blåtann med UWB kan komme opp i 480 Mbps.

Nokias Wibree-teknologi er utviklet i samarbeid med Broadcom, CSR, Epson og Nordic Semiconductor, og skal være en åpen standard som alle produsenter skal kunne bruke.

Kommer neste år
De første enhetene med Wibree kan dukke opp før du aner det. Nokia satser på å ha den første kommersielle versjonen av Wibree-spesifikasjonene klar til andre kvartal 2007.

– Vårt mål er å etablere en industristandard raskere enn noen gang før ved å tilby en løsning som fungerer sømløst med andre teknologier, og som raskt kan kommersialiseres og implementeres i produkter, sier Bob Iannucci, sjefen for Nokias forskningssenter.

Mer informasjon om Wibree finer du på Wibree.com.

(Kilder: Pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen