Gizmo er en mini-PC med relativt grei ytelse. (Bilde: GizmoSphere.org)

Lille Gizmo skal friste entusiastene

Ny mini-PC har tradisjonell x86-prosessor fra AMD.

Det begynner å bli en del å velge i for deg som er ute etter en liten datamaskin: Raspberry Pi, Cubox, OLinuXino, VIA APC, Cubieboard og så videre. Men i denne klassen er det også gjerne ARM-prosessorer som benyttes – noe som betyr at du ikke kan kjøre vanlig Windows på den.

Inn på teppet kommer nå Gizmo, et lite hovedkort med APU fra AMD. Her er det den vanlige x86-arkitekturen som brukes, slik at det kan kjøre Android, Linux eller Windows. Prosessordelen består av den tokjernede AMD G-T40E med klokkefrekvens på én gigahertz, mens Radeon HD 6250 tar seg av grafikken. Gizmo har en ytelse som tilsvarer 52,8 gigaFLOPS, med et strømforbruk på under ti watt – APU-en har en TDP på 6,4 watt.

Dette er selve Gizmo-brettet.
Dette er selve Gizmo-brettet.Foto: GizmoSphere.org

Av andre spesifikasjoner nevner vi 1 GB DDR3 minne, VGA ut, to USB-porter, en SATA-kontakt, lyd inn/ut og 10/100 megabit nettverksport. I tillegg har Gizmo-kortet flere utvidelseskontakter som gjør at det kan utstyres med flere USB-porter, ekstra display og annet snacks som interesserer maskinvarefantaster.

Myntet på utviklere

Strengt tatt er det entusiast-, oppfinner- og utviklingsmiljøet som er den store målgruppen her. Gizmo-kortet kommer nemlig som en del av 199-dollars "Gizmo Explorer Kit" tilgjengelig fra GizmoSphere – en organisasjon opprettet av blant annet AMD, Sage, Texas Multicore Technologies og Viosoft.

Komplett Gizmo Explorer Kit.
Komplett Gizmo Explorer Kit.Foto: GizmoSphere.org

199 dollar er adskillig mer enn de 25 til 35 dollarene du må ut med for en Raspberry Pi. Gizmo-kortet er også fysisk større, omtrent dobbelt så stort, med 10,16 x 10,16 cm som strategiske mål.

Til gjengjeld er GizmoSphere en kraftigere og mer allsidig plattform, og med i pakken finner du det meste av det du skulle trenge av ledninger, komponenter og programvare for å komme i gang.

Mer informasjon finner du på GizmoSphere.org.

Kilde: Pressemelding

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen